Onderwijs

Kort nieuws

GewondEen 66-jarige man uit Kwintsheul is afgelopen maandagmiddag ernstig gewond geraakt bij een aanrijding op de Rotterdamseweg, ter hoogte van de Jaffalaan.

De man stak plotseling de weg over, waardoor een 49-jarige Delftse automobilist hem niet meer kon ontwijken. De man uit Kwintsheul liep ernstig hoofdletsel op. Hij is naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. De politie kon deze week nog niet zeggen wie de schuldige van de aanrijding was.
Misdaad

Het aantal auto-inbraken in de TU-wijk is in 2006 afgenomen. Dat blijkt uit de laatste aangiftecijfers van de politie Haaglanden. Werden in 2005 veertien auto’s opengebroken, in 2006 waren het er tien. Ook het aantal inbraken in gebouwen op de campus ging omlaag, van vijftien naar negen. Zakkenrollers vonden de TU-campus ook minder interessant. Werd er in 2005 zeven keer aangifte gedaan voor zakkenrollerij, in 2006 kwam dat nog maar twee keer voor. Het aantal aangiftes voor vernielingen steeg in 2006 naar twaalf. In 2005 waren het er acht. Fietsendiefstal kwam in 2006 ongeveer even vaak voor als in het jaar ervoor. Werd er in 2005 achttien keer aangifte gedaan, in 2006 was het negentien keer. Ook mishandeling komt voor op de campus; vier keer in 2006, tegenover twee maal in 2005.

www.hoeveiligismijnwijk.nl
Toezicht

Prof.dr. Douwe Breimer (1943) treedt per 1 april aan als lid van de raad van toezicht van de TU. Dat heeft het college van bestuur bekendgemaakt. Breimer is oud-collegevoorzitter van de Universiteit Leiden, waar hij van 2001 tot 2005 rector magnificus was. In Delft volgt Breimer Hans Smits op, die sinds 2003 in de raad van toezicht zit en inmiddels directeur is van het Havenbedrijf Rotterdam. Een van Breimers belangrijke taken zal zijn het meedenken over de opvolging van de Delftse collegevoorzitter Hans van Luijk. Die gaat eind dit jaar met pensioen. Douwe Breimer, net als rector Fokkema een geboren en getogen Fries, is van huis uit hoogleraar farmacologie. Hij geldt als een van de sleutelfiguren bij de totstandkoming van het Leidse Bio Science Park, een inspanning waarvoor hij vorig jaar een erepenning kreeg van de gemeente Leiden. Breimer is KNAW-lid, houder van liefst zeven eredoctoraten en co-auteur van zo’n vijfhonderd vakboeken.
Tommy

Vorige week is het definitieve programma bekend gemaakt van gastschrijver Tommy Wieringa, die op de TU Delft de dynamica van de begeerte zal onderzoeken. Op 23 april geeft de auteur in de aula een openbaar college, getiteld ‘De werken van begeerte’. Na afloop interviewt dichter en VPRO-journalist Wim Brands Wieringa hem over zijn gastschrijverschap. Kunstenaar Joost Conijn zal op woensdag 16 mei tijdens de Synagoge-lezing van Wieringa de film ‘Vliegtuig’ vertonen en toelichten. Wieringa sluit het gastschrijverschap op 31 mei af met een Vermeer-lezing: ‘Klappen met één hand’. De uitsluitend voor Delftse studenten toegankelijke masterclass bestaat uit vijf bijeenkomsten en excursies naar een zen-boeddhistisch klooster en de Leidse Hortus Botanicus. Studenten mogen installaties ontwerpen die begeerte ‘opwekken, bevredigen of juist afstraffen’.
Delft Blauw 2

Oud-staatssecretaris Karien van Gennip, burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam en Shell-topman Rein Willems zijn enkele bekende Nederlanders (BN’ers) die vanaf zaterdag te zien zijn in het tweede seizoen van het door de TU gesponsorde televisieprogramma ‘Delft Blauw’. Andere deelnemende BN’ers zijn formule 1-coureur Robert Doornbos en hockeyster Fatima Moreira de Melo. In het programma, dat wekelijks is te zien op RTL 5, gaan negen Delftse studenten op zoek naar het antwoord op maatschappelijke vragen van de BN’ers. Zo wil Van Gennip meer weten over technische innovaties in de gezondheidszorg, is Doornbos op zoek naar de autobrandstof van de toekomst en vraagt Shell-president Willems zich af hoe de kooldioxide-uitstoot omlaag kan. De vragen zijn overigens niet aan de BN’ers ‘opgelegd’, zegt Frank Oor, marketingmanager bij de faculteit 3mE. “We hebben ze een voorstel voor een vraag gedaan. Daaraan hebben ze vervolgens hun eigen vertaling gegeven.”
Kinderloos

Annemiek de Jong, oprichter van het Steunpunt Studerende moeders, raadt het studenten af om al tijdens de opleiding kinderen te krijgen. “De problemen waar je tegenaan loopt zijn gigantisch. De kans dat op studievertraging is vele malen groter. Opleidingen hebben weinig begrip als je colleges mist of je werkstuk niet op tijd inlevert omdat je kind ziek is.” De Jong reageert op een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg onlangs uitbracht. Die wil stimuleren dat studentes nog tijdens hun opleiding moeder worden. (HOP)
Herstel

In het stuk ‘Monolietengroep bloedt dood’ (Delta 08) zijn enkele feitelijke onjuistheden geslopen. Het doel van het onderzoek van dr.ir. Karen de Lathouder is om enzymen te immobiliseren op een monoliet, in plaats van geneesmiddelen te fabriceren. Tevens is de formulering ‘dat de enzymen minder snel stukgaan doordat ze vastgeplakt zitten’ te kort door de bocht. Correcter is dat de monolieten het voordeel hebben dat de drukval over de monoliet laag is en dat de kwetsbare enzymen worden beschermd door de monolietstructuur. Ook meldt het artikel ten onrechte dat er in een vast-bedreactor geroerd kan worden. Dat kan niet.
Aardpit

Delftenaren dr. Sasa Kenjeres en prof. Kemal Hanjalic zijn erin geslaagd het Riga-experiment, dat acht jaar geleden plaatsvond, na te spelen op de computer. Het Riga-experiment is de allereerste nabootsing van de aardkern in het laboratorium. De wetenschap gaat ervan uit dat het magneetveld rondom onze planeet wordt aangezwengeld door een draaiende klont vloeibaar nikkel en ijzer in het binnenste van de aarde. In Riga slaagde men er in 1999 voor het eerst in zo’n magneetveld op te wekken. Nabootsing van het Riga-experiment op de computer is cruciaal om het echte aardmagnetische veld te begrijpen. Een klont gesmolten ijzer en nikkel zo groot als Mars, zoals die in de aarde zit, kun je in het lab immers niet nabouwen. Op de computer lukt de simulatie nu behoorlijk, schrijven de Delftenaren in het blad Physical Review Letters.
Paramaribo

Het centrum van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is behoorlijk vervallen. Tien afstudeerders van bouwkunde onderzoeken voor het World Heritage Center van Unesco hoe de binnenstad gered kan worden. Deze week zijn ze voor vier weken naar Paramaribo vertrokken om met eigen ogen te zien hoe de vaak houten gebouwen in het centrum erbij staan. En om te onderzoeken hoe ze gerestaureerd kunnen worden. Het is nog onzeker of Unesco de ontwerpen, die de studenten in december klaar hebben, ook echt uitvoert.
Punch

Studentenvolleybalvereniging Punch krijgt een eigen sociëteit. Dit besluit viel tijdens een vorige week gehouden, speciale ledenvergadering. Het gaat om de voormalige borrelruimte van de zich opheffende hbo-studentenvereniging Terra Fertilis, in het Congregatiegebouw aan de Brabantse Turfmarkt. Het pand biedt de vereniging de mogelijkheid alle ‘niet volleybalgerelateerde activiteiten’ te huisvesten, zoals de wekelijkse borrels. De vereniging, die haar thuiswedstrijden afwerkt op het sportcentrum, beschouwt het hebben van een eigen clubruimte, na het krijgen van een voltijds bestuur en het toetreden tot de Verenigingsraad, als ‘de laatste stap tot volwaardige acceptatie als Delftse studentenclub’. Punch hoopt de sociëteit tijdens de Owee, aangepast en verbouwd, aan het grote publiek te kunnen presenteren. Als het financieel haalbaar is, wil de club ook een bestuursruimte in hetzelfde gebouw huren. Het in 1950 opgerichte Punch telt een kleine driehonderd leden.
Trots

Het thema voor de komende ontvangstweek (Owee) is ‘Delftse Trots’. Volgens Céline Gaffel van het Owee-bestuur onderscheidt Delft zich met die trots van andere universiteitssteden. “We zijn trots op de universiteit, op de faciliteiten en op de verenigingen”, vertelt zij. Bij ieder programmaonderdeel tijdens de Owee moet trots een rol spelen. Daarom wordt de waterdag vervangen door een nog niet nader uitgedachte wereldrecordpoging. De faculteitenstrijd, die vorig jaar voor de eerste keer plaatsvond, wordt dit jaar wegens succes uitgebreid. De biercantus is terug op de woensdag. Vorig jaar was deze op donderdag, zodat de nuldejaars niet te dronken zouden zijn om nog bij de studentenverenigingen op bezoek te gaan. Nu zorgen oud-Oweebestuurders net als vorig jaar dat de aankomende studenten niet te veel drinken. Donderdag sluit de Owee af met een groot feest voor alle studenten op evenemententerrein Lijm en Cultuur.

Gewond

Een 66-jarige man uit Kwintsheul is afgelopen maandagmiddag ernstig gewond geraakt bij een aanrijding op de Rotterdamseweg, ter hoogte van de Jaffalaan. De man stak plotseling de weg over, waardoor een 49-jarige Delftse automobilist hem niet meer kon ontwijken. De man uit Kwintsheul liep ernstig hoofdletsel op. Hij is naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. De politie kon deze week nog niet zeggen wie de schuldige van de aanrijding was.
Misdaad

Het aantal auto-inbraken in de TU-wijk is in 2006 afgenomen. Dat blijkt uit de laatste aangiftecijfers van de politie Haaglanden. Werden in 2005 veertien auto’s opengebroken, in 2006 waren het er tien. Ook het aantal inbraken in gebouwen op de campus ging omlaag, van vijftien naar negen. Zakkenrollers vonden de TU-campus ook minder interessant. Werd er in 2005 zeven keer aangifte gedaan voor zakkenrollerij, in 2006 kwam dat nog maar twee keer voor. Het aantal aangiftes voor vernielingen steeg in 2006 naar twaalf. In 2005 waren het er acht. Fietsendiefstal kwam in 2006 ongeveer even vaak voor als in het jaar ervoor. Werd er in 2005 achttien keer aangifte gedaan, in 2006 was het negentien keer. Ook mishandeling komt voor op de campus; vier keer in 2006, tegenover twee maal in 2005.

www.hoeveiligismijnwijk.nl
Toezicht

Prof.dr. Douwe Breimer (1943) treedt per 1 april aan als lid van de raad van toezicht van de TU. Dat heeft het college van bestuur bekendgemaakt. Breimer is oud-collegevoorzitter van de Universiteit Leiden, waar hij van 2001 tot 2005 rector magnificus was. In Delft volgt Breimer Hans Smits op, die sinds 2003 in de raad van toezicht zit en inmiddels directeur is van het Havenbedrijf Rotterdam. Een van Breimers belangrijke taken zal zijn het meedenken over de opvolging van de Delftse collegevoorzitter Hans van Luijk. Die gaat eind dit jaar met pensioen. Douwe Breimer, net als rector Fokkema een geboren en getogen Fries, is van huis uit hoogleraar farmacologie. Hij geldt als een van de sleutelfiguren bij de totstandkoming van het Leidse Bio Science Park, een inspanning waarvoor hij vorig jaar een erepenning kreeg van de gemeente Leiden. Breimer is KNAW-lid, houder van liefst zeven eredoctoraten en co-auteur van zo’n vijfhonderd vakboeken.
Tommy

Vorige week is het definitieve programma bekend gemaakt van gastschrijver Tommy Wieringa, die op de TU Delft de dynamica van de begeerte zal onderzoeken. Op 23 april geeft de auteur in de aula een openbaar college, getiteld ‘De werken van begeerte’. Na afloop interviewt dichter en VPRO-journalist Wim Brands Wieringa hem over zijn gastschrijverschap. Kunstenaar Joost Conijn zal op woensdag 16 mei tijdens de Synagoge-lezing van Wieringa de film ‘Vliegtuig’ vertonen en toelichten. Wieringa sluit het gastschrijverschap op 31 mei af met een Vermeer-lezing: ‘Klappen met één hand’. De uitsluitend voor Delftse studenten toegankelijke masterclass bestaat uit vijf bijeenkomsten en excursies naar een zen-boeddhistisch klooster en de Leidse Hortus Botanicus. Studenten mogen installaties ontwerpen die begeerte ‘opwekken, bevredigen of juist afstraffen’.
Delft Blauw 2

Oud-staatssecretaris Karien van Gennip, burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam en Shell-topman Rein Willems zijn enkele bekende Nederlanders (BN’ers) die vanaf zaterdag te zien zijn in het tweede seizoen van het door de TU gesponsorde televisieprogramma ‘Delft Blauw’. Andere deelnemende BN’ers zijn formule 1-coureur Robert Doornbos en hockeyster Fatima Moreira de Melo. In het programma, dat wekelijks is te zien op RTL 5, gaan negen Delftse studenten op zoek naar het antwoord op maatschappelijke vragen van de BN’ers. Zo wil Van Gennip meer weten over technische innovaties in de gezondheidszorg, is Doornbos op zoek naar de autobrandstof van de toekomst en vraagt Shell-president Willems zich af hoe de kooldioxide-uitstoot omlaag kan. De vragen zijn overigens niet aan de BN’ers ‘opgelegd’, zegt Frank Oor, marketingmanager bij de faculteit 3mE. “We hebben ze een voorstel voor een vraag gedaan. Daaraan hebben ze vervolgens hun eigen vertaling gegeven.”
Kinderloos

Annemiek de Jong, oprichter van het Steunpunt Studerende moeders, raadt het studenten af om al tijdens de opleiding kinderen te krijgen. “De problemen waar je tegenaan loopt zijn gigantisch. De kans dat op studievertraging is vele malen groter. Opleidingen hebben weinig begrip als je colleges mist of je werkstuk niet op tijd inlevert omdat je kind ziek is.” De Jong reageert op een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg onlangs uitbracht. Die wil stimuleren dat studentes nog tijdens hun opleiding moeder worden. (HOP)
Herstel

In het stuk ‘Monolietengroep bloedt dood’ (Delta 08) zijn enkele feitelijke onjuistheden geslopen. Het doel van het onderzoek van dr.ir. Karen de Lathouder is om enzymen te immobiliseren op een monoliet, in plaats van geneesmiddelen te fabriceren. Tevens is de formulering ‘dat de enzymen minder snel stukgaan doordat ze vastgeplakt zitten’ te kort door de bocht. Correcter is dat de monolieten het voordeel hebben dat de drukval over de monoliet laag is en dat de kwetsbare enzymen worden beschermd door de monolietstructuur. Ook meldt het artikel ten onrechte dat er in een vast-bedreactor geroerd kan worden. Dat kan niet.
Aardpit

Delftenaren dr. Sasa Kenjeres en prof. Kemal Hanjalic zijn erin geslaagd het Riga-experiment, dat acht jaar geleden plaatsvond, na te spelen op de computer. Het Riga-experiment is de allereerste nabootsing van de aardkern in het laboratorium. De wetenschap gaat ervan uit dat het magneetveld rondom onze planeet wordt aangezwengeld door een draaiende klont vloeibaar nikkel en ijzer in het binnenste van de aarde. In Riga slaagde men er in 1999 voor het eerst in zo’n magneetveld op te wekken. Nabootsing van het Riga-experiment op de computer is cruciaal om het echte aardmagnetische veld te begrijpen. Een klont gesmolten ijzer en nikkel zo groot als Mars, zoals die in de aarde zit, kun je in het lab immers niet nabouwen. Op de computer lukt de simulatie nu behoorlijk, schrijven de Delftenaren in het blad Physical Review Letters.
Paramaribo

Het centrum van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is behoorlijk vervallen. Tien afstudeerders van bouwkunde onderzoeken voor het World Heritage Center van Unesco hoe de binnenstad gered kan worden. Deze week zijn ze voor vier weken naar Paramaribo vertrokken om met eigen ogen te zien hoe de vaak houten gebouwen in het centrum erbij staan. En om te onderzoeken hoe ze gerestaureerd kunnen worden. Het is nog onzeker of Unesco de ontwerpen, die de studenten in december klaar hebben, ook echt uitvoert.
Punch

Studentenvolleybalvereniging Punch krijgt een eigen sociëteit. Dit besluit viel tijdens een vorige week gehouden, speciale ledenvergadering. Het gaat om de voormalige borrelruimte van de zich opheffende hbo-studentenvereniging Terra Fertilis, in het Congregatiegebouw aan de Brabantse Turfmarkt. Het pand biedt de vereniging de mogelijkheid alle ‘niet volleybalgerelateerde activiteiten’ te huisvesten, zoals de wekelijkse borrels. De vereniging, die haar thuiswedstrijden afwerkt op het sportcentrum, beschouwt het hebben van een eigen clubruimte, na het krijgen van een voltijds bestuur en het toetreden tot de Verenigingsraad, als ‘de laatste stap tot volwaardige acceptatie als Delftse studentenclub’. Punch hoopt de sociëteit tijdens de Owee, aangepast en verbouwd, aan het grote publiek te kunnen presenteren. Als het financieel haalbaar is, wil de club ook een bestuursruimte in hetzelfde gebouw huren. Het in 1950 opgerichte Punch telt een kleine driehonderd leden.
Trots

Het thema voor de komende ontvangstweek (Owee) is ‘Delftse Trots’. Volgens Céline Gaffel van het Owee-bestuur onderscheidt Delft zich met die trots van andere universiteitssteden. “We zijn trots op de universiteit, op de faciliteiten en op de verenigingen”, vertelt zij. Bij ieder programmaonderdeel tijdens de Owee moet trots een rol spelen. Daarom wordt de waterdag vervangen door een nog niet nader uitgedachte wereldrecordpoging. De faculteitenstrijd, die vorig jaar voor de eerste keer plaatsvond, wordt dit jaar wegens succes uitgebreid. De biercantus is terug op de woensdag. Vorig jaar was deze op donderdag, zodat de nuldejaars niet te dronken zouden zijn om nog bij de studentenverenigingen op bezoek te gaan. Nu zorgen oud-Oweebestuurders net als vorig jaar dat de aankomende studenten niet te veel drinken. Donderdag sluit de Owee af met een groot feest voor alle studenten op evenemententerrein Lijm en Cultuur.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.