Onderwijs

Kort nieuws

FundamenteelVolgens onderwijsminister Plasterk is ongebonden, zuiver wetenschappelijk onderzoek ‘de belangrijkste voorwaarde voor innovatie’.

Dat zei Plasterk vorige week op een congres over kennisvalorisatie. De uitspraak is opmerkelijk, omdat veel wetenschappers al jaren klagen over de Haagse hang naar toegepast onderzoek. Plasterk toont begrip voor die kritiek en verwijst naar de succesvolle onderzoeksschool rond de Leidse fysicus en Nobelprijswinnaar Lorentz, in het begin van de vorige eeuw. “Het is niet toevallig dat juist in een land met zo’n excellente traditie in de fysica, kennisgebaseerde bedrijven ontstonden als Philips.” (HOP/MK)
Marketingdirecteur

Martine Muller (45) is door het college van bestuur benoemd als directeur marketing en communicatie. Ze begint op 7 mei. Muller heeft communicatiewetenschappen gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Sinds tien jaar heeft zij een eigen bedrijf ‘Muller Marketing’ in Rotterdam. Dat bureau werkte onder andere voor Douwe Egberts, Sara Lee en TNT.

De vacature bij M&C ontstond vorig jaar september door het vertrek van directeur Helmi Geeve. Tegelijk werden twee externe adviseurs aangetrokken met de opdracht de relatie van M&C met de faculteiten te helpen verbeteren. De invulling van de vacature duurde langer dan verwacht. Daarom neemt Anka Mulder, directeur onderwijs en studentenzaken, sinds januari 2007 het directeurschap van marketing en communicatie parttime waar.
Herstel

In het artikel ‘Beter imago moet elektrotechniek redden’ (Delta 09) is een fout geslopen. In het artikel stelt decaan prof.dr. Daan Lenstra (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) dat de faculteit Technische Natuurwetenschappen besloten zou hebben dat Delft een tweede cleanroom krijgt. Dit dient echter te worden gelezen als TNO.
Dimes

Het Delfts instituut voor micro-elektronica en submicrontechnologie Dimes heeft een nieuwe wetenschappelijk directeur. Prof.dr. Kees Beenakker is met ingang van maart benoemd als opvolger van prof.dr. Joachim Burghartz, die in september 2005 vertrok naar het Instituut voor micro-elektronica van Stuttgart. Sindsdien trad prof.dr.ir. Patrick Dewilde op als waarnemend directeur. Beenakker is sinds 1989 verbonden aan Dimes. Hij geldt onder meer als een van de architecten van de Delfts-Chinese samenwerking op het gebied van de micro-elektronica.
Friese boten

Hbo-studenten scheepsbouwkunde kunnen behalve in Delft voortaan ook terecht in Friesland. Van daaruit kunnen de studenten eventueel doorstromen naar de studie maritieme techniek in Delft. Daarover zijn Hogeschool Inholland en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden het eens geworden. De vraag naar hoog opgeleide scheepsbouwers is hoog nu de economie aantrekt en de Nederlandse scheepssector op volle toeren draait. Bovendien zijn het vooral de Friese werven die zitten te springen om ingenieurs. Vooral in de jachtbouw is er de laatste jaren sprake van een sterke groei.
Postwinkel

De eigenaar van de tabaks- en postwinkel ‘De Jongens’ aan de Mekelweg is bang dat de toeloop naar zijn winkel afneemt met de komst van het Mekelpark. In een brief aan de gemeente schrijft hij dat zijn winkel voor klanten onbereikbaar wordt door het autoluw maken van de Mekelweg en het verdwijnen van parkeerplaatsen, bushaltes en de oversteekplaats voor zijn deur. De eigenaar vreest ook voor de bevoorrading van zijn winkel. De brief is één van de vele die zijn opgenomen in de ‘Nota Zienswijzen’ bij het bestemmingsplan TU-Noord. Dat plan wordt donderdagavond besproken in de commissie ruimtelijke ordening van de gemeenteraad. Het antwoord van de gemeente aan de winkeleigenaar luidt dat de veranderingen op de campus naast negatieve ook positieve gevolgen kan hebben voor ‘De Jongens’. De gemeente zegt bereid te zijn na te denken over ‘compenserende maatregelen, indien blijkt dat het voortbestaan van de tabaks- en postwinkel inderdaad in gevaar is’. De winkel valt overigens niet in het gebied TU-Noord.
Vooraanmelding

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de Universiteit Twente (UT) hebben nog dramatisch weinig aanmeldingen voor het komende studiejaar binnen. De TU/e heeft zestien procent minder vooraanmeldingen dan vorig jaar half maart, bij de UT is het met min negentien procent nog erger. De paniek bij de universiteiten is nog niet heel groot. Volgens de TU/e is het in maart nog veel te vroeg om conclusies te trekken, zo berichtte het Eindhovens Dagblad vorige week. Bovendien lijken scholieren hun keuze steeds langer uit te stellen. Overigens heeft de TU Delft daar geen last van. Er zijn drie procent meer vooraanmeldingen dan in maart 2006.
Jongerentop

Student technische natuurkunde Christiaan Righolt (21) is door de Nationale Jeugdraad geselecteerd om eind deze week af te reizen naar de EU-jongerentop in Rome. Daar zal hij praten over duurzame ontwikkeling. Righolt viel volgens de jeugdraad op met een comlumn in het gratis dagblad Spits. Daarin riep hij de 27 EU-lidstaten op om hun soevereiniteit op te geven. Mensen hebben volgens Righolt vooral binding met hun regio, terwijl veel problemen te groot zijn voor individuele landen.

Met name klimaatproblemen moeten met veel ambitie worden aangepakt volgens Righolt. “Onlangs spraken de Europese landen af meer aan het klimaat te doen. Maar als jongeren moeten wij nog lang op deze planeet rondlopen, dus aan symboolpolitiek hebben wij niets. We hebben echte maatregelen nodig.”
Blokjesrobots

Nasa’s legendarische ruimtevaartdenktank, het Institute for Advanced Concepts (Niac), wordt met opheffing bedreigd. De denktank baarde in het verleden onder meer opzien met haalbaarheidsstudies naar futuristische zaken als een ruimtelift, minuscule ‘blokjesrobots’ die Mars verkennen en ruimtepakken die stroom opwekken. Ideeën die ook in Nederland gretig aftrek vonden. Maar Nasa wil de denktank weg te bezuinigen, meldde het Niac deze week aan Britse journalisten. Ze heeft geldzorgen nu de space shuttle bijna met pensioen gaat en vervangen moet worden door een nieuw ruimteveer.
Kamertekort

De TU Delft heeft nog geen extra tijdelijke huisvesting gevonden voor internationale studenten. De grote belangstelling van internationale master- en uitwisselingsstudenten voor Delft noodzaakte het international office er begin dit jaar toe het aantal beschikbare kamers voor die laatste groep te beperken. Het international office vroeg de faculteiten bovendien om de uitwisselingsstudenten zoveel mogelijk over te hevelen van het eerste naar het tweede semester. De studentenraad (sr) vindt dat een slecht plan, zo bleek vorige week tijdens de overlegvergadering met het college van bestuur. Volgens de raad komt zo de samenwerking met de partneruniversiteiten onder druk te staan. Bovendien zou het in het buitenland onderwijstechnisch niet mogelijk zijn om met semesters te schuiven. De sr vindt dan ook dat de universiteit ‘creatief’ te werk moet gaan bij het zoeken naar oplossingen.
Dictaten

De TU Delft stopt de samenwerking met Nextprint, het bedrijf dat sinds dit collegejaar online dictaten levert. Vanaf het begin liep de verspreiding van dictaten moeizaam. De site van Nextprint was aan het begin van het collegejaar een tijd lang niet bereikbaar, waardoor docenten huiverig werden hun dictaten online aan te bieden. Wat er weer voor zorgde dat het overgrote deel van de dictaten lange tijd niet verkrijgbaar was. Een extern bureau dat de problemen onderzocht, kwam in november vorig jaar tot de conclusie dat naast technische mankementen, vage afspraken de oorzaak waren van alle problemen. Strengere afspraken hielpen echter niet, waardoor de TU zich nu genoodzaakt ziet het contract met Nextprint te beëindigen. De dienst onderwijs en studentenzaken is inmiddels in onderhandeling met een andere leverancier.
Avondcollege

Het is niet ondenkbaar dat TU-studenten in de toekomst college krijgen in de avonduren. Dat zei collegelid Paul Rullmann vorige week in de overlegvergadering met de studentenraad (sr). Die wil dat de universiteit een einde maakt aan het door haar gesignaleerde tekort aan onderwijszalen. Rullmann vindt het te vroeg om zalen bij te bouwen. Eerst moet volgens hem worden onderzocht of het mogelijk is slimmer met de huidige zalen om te gaan. Een optie daarvoor is college in de avonduren. De sr ziet dat niet zitten. Zij vindt dat de dagen die studenten maken al lang genoeg zijn.

Fundamenteel

Volgens onderwijsminister Plasterk is ongebonden, zuiver wetenschappelijk onderzoek ‘de belangrijkste voorwaarde voor innovatie’. Dat zei Plasterk vorige week op een congres over kennisvalorisatie. De uitspraak is opmerkelijk, omdat veel wetenschappers al jaren klagen over de Haagse hang naar toegepast onderzoek. Plasterk toont begrip voor die kritiek en verwijst naar de succesvolle onderzoeksschool rond de Leidse fysicus en Nobelprijswinnaar Lorentz, in het begin van de vorige eeuw. “Het is niet toevallig dat juist in een land met zo’n excellente traditie in de fysica, kennisgebaseerde bedrijven ontstonden als Philips.” (HOP/MK)
Marketingdirecteur

Martine Muller (45) is door het college van bestuur benoemd als directeur marketing en communicatie. Ze begint op 7 mei. Muller heeft communicatiewetenschappen gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Sinds tien jaar heeft zij een eigen bedrijf ‘Muller Marketing’ in Rotterdam. Dat bureau werkte onder andere voor Douwe Egberts, Sara Lee en TNT.

De vacature bij M&C ontstond vorig jaar september door het vertrek van directeur Helmi Geeve. Tegelijk werden twee externe adviseurs aangetrokken met de opdracht de relatie van M&C met de faculteiten te helpen verbeteren. De invulling van de vacature duurde langer dan verwacht. Daarom neemt Anka Mulder, directeur onderwijs en studentenzaken, sinds januari 2007 het directeurschap van marketing en communicatie parttime waar.
Herstel

In het artikel ‘Beter imago moet elektrotechniek redden’ (Delta 09) is een fout geslopen. In het artikel stelt decaan prof.dr. Daan Lenstra (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) dat de faculteit Technische Natuurwetenschappen besloten zou hebben dat Delft een tweede cleanroom krijgt. Dit dient echter te worden gelezen als TNO.
Dimes

Het Delfts instituut voor micro-elektronica en submicrontechnologie Dimes heeft een nieuwe wetenschappelijk directeur. Prof.dr. Kees Beenakker is met ingang van maart benoemd als opvolger van prof.dr. Joachim Burghartz, die in september 2005 vertrok naar het Instituut voor micro-elektronica van Stuttgart. Sindsdien trad prof.dr.ir. Patrick Dewilde op als waarnemend directeur. Beenakker is sinds 1989 verbonden aan Dimes. Hij geldt onder meer als een van de architecten van de Delfts-Chinese samenwerking op het gebied van de micro-elektronica.
Friese boten

Hbo-studenten scheepsbouwkunde kunnen behalve in Delft voortaan ook terecht in Friesland. Van daaruit kunnen de studenten eventueel doorstromen naar de studie maritieme techniek in Delft. Daarover zijn Hogeschool Inholland en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden het eens geworden. De vraag naar hoog opgeleide scheepsbouwers is hoog nu de economie aantrekt en de Nederlandse scheepssector op volle toeren draait. Bovendien zijn het vooral de Friese werven die zitten te springen om ingenieurs. Vooral in de jachtbouw is er de laatste jaren sprake van een sterke groei.
Postwinkel

De eigenaar van de tabaks- en postwinkel ‘De Jongens’ aan de Mekelweg is bang dat de toeloop naar zijn winkel afneemt met de komst van het Mekelpark. In een brief aan de gemeente schrijft hij dat zijn winkel voor klanten onbereikbaar wordt door het autoluw maken van de Mekelweg en het verdwijnen van parkeerplaatsen, bushaltes en de oversteekplaats voor zijn deur. De eigenaar vreest ook voor de bevoorrading van zijn winkel. De brief is één van de vele die zijn opgenomen in de ‘Nota Zienswijzen’ bij het bestemmingsplan TU-Noord. Dat plan wordt donderdagavond besproken in de commissie ruimtelijke ordening van de gemeenteraad. Het antwoord van de gemeente aan de winkeleigenaar luidt dat de veranderingen op de campus naast negatieve ook positieve gevolgen kan hebben voor ‘De Jongens’. De gemeente zegt bereid te zijn na te denken over ‘compenserende maatregelen, indien blijkt dat het voortbestaan van de tabaks- en postwinkel inderdaad in gevaar is’. De winkel valt overigens niet in het gebied TU-Noord.
Vooraanmelding

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de Universiteit Twente (UT) hebben nog dramatisch weinig aanmeldingen voor het komende studiejaar binnen. De TU/e heeft zestien procent minder vooraanmeldingen dan vorig jaar half maart, bij de UT is het met min negentien procent nog erger. De paniek bij de universiteiten is nog niet heel groot. Volgens de TU/e is het in maart nog veel te vroeg om conclusies te trekken, zo berichtte het Eindhovens Dagblad vorige week. Bovendien lijken scholieren hun keuze steeds langer uit te stellen. Overigens heeft de TU Delft daar geen last van. Er zijn drie procent meer vooraanmeldingen dan in maart 2006.
Jongerentop

Student technische natuurkunde Christiaan Righolt (21) is door de Nationale Jeugdraad geselecteerd om eind deze week af te reizen naar de EU-jongerentop in Rome. Daar zal hij praten over duurzame ontwikkeling. Righolt viel volgens de jeugdraad op met een comlumn in het gratis dagblad Spits. Daarin riep hij de 27 EU-lidstaten op om hun soevereiniteit op te geven. Mensen hebben volgens Righolt vooral binding met hun regio, terwijl veel problemen te groot zijn voor individuele landen.

Met name klimaatproblemen moeten met veel ambitie worden aangepakt volgens Righolt. “Onlangs spraken de Europese landen af meer aan het klimaat te doen. Maar als jongeren moeten wij nog lang op deze planeet rondlopen, dus aan symboolpolitiek hebben wij niets. We hebben echte maatregelen nodig.”
Blokjesrobots

Nasa’s legendarische ruimtevaartdenktank, het Institute for Advanced Concepts (Niac), wordt met opheffing bedreigd. De denktank baarde in het verleden onder meer opzien met haalbaarheidsstudies naar futuristische zaken als een ruimtelift, minuscule ‘blokjesrobots’ die Mars verkennen en ruimtepakken die stroom opwekken. Ideeën die ook in Nederland gretig aftrek vonden. Maar Nasa wil de denktank weg te bezuinigen, meldde het Niac deze week aan Britse journalisten. Ze heeft geldzorgen nu de space shuttle bijna met pensioen gaat en vervangen moet worden door een nieuw ruimteveer.
Kamertekort

De TU Delft heeft nog geen extra tijdelijke huisvesting gevonden voor internationale studenten. De grote belangstelling van internationale master- en uitwisselingsstudenten voor Delft noodzaakte het international office er begin dit jaar toe het aantal beschikbare kamers voor die laatste groep te beperken. Het international office vroeg de faculteiten bovendien om de uitwisselingsstudenten zoveel mogelijk over te hevelen van het eerste naar het tweede semester. De studentenraad (sr) vindt dat een slecht plan, zo bleek vorige week tijdens de overlegvergadering met het college van bestuur. Volgens de raad komt zo de samenwerking met de partneruniversiteiten onder druk te staan. Bovendien zou het in het buitenland onderwijstechnisch niet mogelijk zijn om met semesters te schuiven. De sr vindt dan ook dat de universiteit ‘creatief’ te werk moet gaan bij het zoeken naar oplossingen.
Dictaten

De TU Delft stopt de samenwerking met Nextprint, het bedrijf dat sinds dit collegejaar online dictaten levert. Vanaf het begin liep de verspreiding van dictaten moeizaam. De site van Nextprint was aan het begin van het collegejaar een tijd lang niet bereikbaar, waardoor docenten huiverig werden hun dictaten online aan te bieden. Wat er weer voor zorgde dat het overgrote deel van de dictaten lange tijd niet verkrijgbaar was. Een extern bureau dat de problemen onderzocht, kwam in november vorig jaar tot de conclusie dat naast technische mankementen, vage afspraken de oorzaak waren van alle problemen. Strengere afspraken hielpen echter niet, waardoor de TU zich nu genoodzaakt ziet het contract met Nextprint te beëindigen. De dienst onderwijs en studentenzaken is inmiddels in onderhandeling met een andere leverancier.
Avondcollege

Het is niet ondenkbaar dat TU-studenten in de toekomst college krijgen in de avonduren. Dat zei collegelid Paul Rullmann vorige week in de overlegvergadering met de studentenraad (sr). Die wil dat de universiteit een einde maakt aan het door haar gesignaleerde tekort aan onderwijszalen. Rullmann vindt het te vroeg om zalen bij te bouwen. Eerst moet volgens hem worden onderzocht of het mogelijk is slimmer met de huidige zalen om te gaan. Een optie daarvoor is college in de avonduren. De sr ziet dat niet zitten. Zij vindt dat de dagen die studenten maken al lang genoeg zijn.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.