Onderwijs

Kort nieuws

DrukkerProf.dr. Jan Willem Drukker heeft deze week afscheid genomen van de TU Delft. Twintig jaar lang werkte hij bij Industrieel Ontwerpen, waar hij hoogleraar mens-productrelaties was.

Tegelijkertijd gaf Drukker economische en filmgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In juli is hij overgestapt naar de Universiteit Twente, waar hij doceert bij de faculteit Construerende Technische Wetenschappen.
Mooi weer

Een jubeloverzicht, mooi weer spelen voor de raad van toezicht. Erik Louw van de ondernemingsraad (or) is duidelijk: het Activiteitenverslag over het tweede kwartaal dat de TU maakte voor de raad van toezicht (rvt) is geen evenwichtig document. Het verslag maakt onder meer melding van de groei van het aantal buitenlandse studenten, diverse behaalde prijzen en succesvolle samenwerkingsverbanden. “Het college zou verplicht moeten worden om elk kwartaal een top 5 van de belangrijkste problemen te maken”, zegt Louw. Secretaris van het college van bestuur Hans Krul noemt dat een ‘onjuiste suggestie’. “Net alsof wij problemen niet bespreken. De or hoeft niet bang te zijn dat de rvt niet goed wordt geïnformeerd. Het activiteitenverslag is niet bedoeld om problemen aan te kaarten. Het is bedoeld om de rvt te vertellen wat er gebeurt in dit dorp. Voor problemen hebben we andere documenten zoals accountantsmanagementsletters.”
Taakstraf

Justitie heeft een taakstraf van 160 uur geëist tegen de vrachtwagenchauffeur die vorig jaar juni een TU-medewerkster dood reed op de kruising van de Mekelweg en de Drebbelweg. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De 32-jarige Hagenaar stond vorige week voor de rechter. De officier van justitie verweet hem ‘aanmerkelijk onzorgvuldig rijgedrag’. De chauffeur heeft na het ongeluk nog een week gereden. Toen hield hij het voor gezien. “Ik ben veel te bang”, zei hij. De uitspraak volgt volgende week.
Academische jaarprijs

Een lasergame en een fijnstofmagneet zijn de Delftse inzendingen voor de Academische Jaarprijs. In de jaarlijkse wedstrijd strijden veertien universiteiten om de eer en 100.000 euro. Wie het beste wetenschappelijke onderzoek aantrekkelijk kan maken voor een groot publiek wint. Op 19 januari bepaalt de jury welk TU-idee doorgaat naar de volgende ronde. Het team dat met UltraWideBand (UWB) een soort laserschietspel wil ontwikkelen. Of de draden boven de weg, die met elektrische lading fijnstof uit de lucht halen.
Internetarchieven

Universiteits- en hogeschoolkranten hoeven geen namen te verwijderen uit oude artikelen in het internetarchief. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek bepaald nadat een voormalige student een klacht had ingediend tegen de krant van de Universiteit Utrecht. De man baalt ervan dat Google artikelen van het U-blad boven water haalt als iemand hem op internet zoekt. Zo heeft hij ooit gefulmineerd tegen verplichte werkcolleges en zei hij twintig studiepunten cadeau te hebben gekregen omdat docenten hem graag kwijt wilden. Nu hij als adviseur werkt, wil hij niet dat mogelijke klanten op die artikelen stuiten. Hij eiste verwijdering van zijn naam uit het U-blad-archief, wat geweigerd werd, en stapte daarop naar de Raad voor de Journalistiek. Die moest zijn individuele belang afwegen tegen het algemene belang van betrouwbare archieven. De hoofdredacteur van het U-blad betoogde dat burgers niet meer op archieven kunnen vertrouwen als kranten de inhoud wijzigen. De raad bleek daar gevoelig voor. (HOP)
Declaratiechaos

Zorgwekkend, noemde or-lid Dineke Heersma van de lijst CMHF/AC-HOP de verzuchting van een TU-medewerker dat ‘een heleboel declaraties niet op tijd’ worden uitbetaald. “Misschien moeten we in de zandbak aan de Mekelweg gaan demonstreren”, citeerde Heersma de ontevreden medewerker. “Met het spandoek: ‘TU Delft: chaos van binnen en van buiten’.” Het college van bestuur laat weten binnenkort in Delta toe te lichten wat er sinds de reorganisatie niet goed gaat en wat er aan gedaan gaat worden.
Onzichtbaar

Studenten moeten van minister Plasterk met hun klachten naar hun opleidingscommissie. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zijn deze commissies alleen moeilijk te vinden. De LSVb nam de proef op de som en benaderde de secretariaten van 24 hogescholen en zeven universiteiten. Maar liefst zeventig procent van de secretariaten weet niet wat opleidingscommissies zijn en zo’n negentig procent weet niet waarheen door te verwijzen. Bij de universiteiten hebben de meeste commissies wel een eigen adres, maar is dat vaak niet centraal bekend op de website. De LSVb onderwierp ook de TU Delft aan de test. Hier blijken de opleidingscommissies wel eigen adressen te hebben, die op de website staan. Alleen, ook in Delft weten secretariaten niet wat opleidingscommissies zijn en ook niet waarheen ze moeten doorverwijzen. Opleidingscommissies brengen gevraagd en ongevraagd advies uit over alle onderwijsaangelegenheden. Ze geven jaarlijks hun mening over de inhoud van de onderwijs- en examenregeling. (HOP)
Eindexamens

De VVD wil landelijke eindexamens voor het hoger onderwijs. Per studie zou een landelijke commissie van docenten een eindtoets moeten maken waarvan de deugdelijkheid wordt getoetst door de keurmeesters van de NVAO. Als studenten zakken, mogen ze het opnieuw proberen. Maar instellingen krijgen dan geen overheidsvergoeding meer. Voordeel: instellingen kunnen zo niet op eigen houtje hun eisen verlagen. Bovendien zullen studenten sneller aan de bel trekken als hun slaagkans in gevaar kom door slecht onderwijs. Als dit geregeld is, mag de diplomabekostiging van de VVD gerust veertig procent van de gehele instellingsfinanciering bedragen. VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda reageert laatdunkend op het plan: “Dit is vijfentwintig jaar terug in de tijd. Destijds geloofden wij er als universiteiten hartelijk in dat opleidingen in het hele land precies dezelfde programma’s met precies dezelfde eindtermen moesten aanbieden. Dit is geen liberale aanpak, maar zeer ouderwetse politiek.” (HOP)
Delfts Blauw

De Porceleyne Fles, de voornaamste producent van Delfts blauw, sluit niet uit dat de TU Delft een rol gaat spelen bij het aanboren van een nieuwe markt: die van de designproducten. Maar volgens een woordvoerder kan het bedrijf pas na afronding van het nieuwe businessplan zeggen wie eventuele nieuwe partners worden. Directeur Patrick Grasso zei deze week in dagblad Trouw dat zijn bedrijf moet samenwerken met jonge designers om exclusieve producten op interieurgebied op de markt te kunnen brengen.
Internationalisering

Als een orkaan als Katrina weer zou toeslaan, dan moet de TU Delft om advies worden gevraagd, ‘omdat wij een wereldnaam hebben’. In plaats daarvan komt de nota Internationalisering niet verder dan het aanhalen van bestaande samenwerkingsverbanden en de actie om te kijken of een paar Amerikaanse en Chinese instellingen misschien met ons willen samenwerken. Dat vindt de commissie onderwijs en onderzoek van de ondernemingsraad. De or had de nota graag eerder met het college besproken, omdat internationalisering ook personele gevolgen kan hebben. Zo zou wetenschappelijk personeel meer ruimte moeten krijgen voor sabbaticals in het buitenland en zou dat voor ondersteunend personeel ook moeten worden onderzocht. De or wil het college adviseren om de nota Internationalisering snel te bespreken met decanen, wetenschappelijk personeel en medewerkers die zich met internationalisering bezighouden. Zij hebben volgens de or namelijk al veel internationale contacten.
Braungart

Chemicus Michael Braungart komt volgend jaar naar De Rode Hoed in Amsterdam. Samen met architect William McDonough is hij de grondlegger van het cradle-to-cradle principe: producten bereiken geen eindfase (graf), maar blijven onderdeel van een eeuwige cyclus (wieg). De lezing op 5 maart 2008 is voor studenten toegankelijk met 25 euro korting (45 in plaats van 70 euro) na aanmelding op info@theprojectnetwork.nl.
Paraplu

De stormbestendige asymmetrische paraplu Senz umbrella van het gelijknamige Delftse technostartersbedrijf is niet innovatief, stelt paraplufabrikant Impliva. Het bedrijf heeft een kortgeding aangespannen tegen de Delftenaren. De paraplu waar de technostarters sinds vorig jaar internationaal furore mee maken, zoekt door zijn vorm automatisch de beste ligging in de wind en kan daardoor makkelijker windstoten weerstaan. Tijdens het kortgeding op 16 november toonde Impliva een asymmetrische paraplu die ze zelf al in 1992 op de markt had gebracht. Binnenkort wil het bedrijf met een nieuwe versie naar buiten komen, maar ze is bang dat Senz beslag laat leggen op de regenschermen. “Dat hangt ervan af hoeveel hun ontwerp op dat van ons lijkt”, reageert Philip Hess van Senz Umbrellas. “Het gaat daarbij niet alleen om de asymmetrie, maar ook om de constructie.” Directeur René Valkhoff van Impliva wil niet reageren zolang de zaak nog loopt. Het vonnis volgt op 14 december.
Boeken

Boeken kapotsnijden, zodat ze beter gelezen worden. Dit overweegt de Koninklijke Bibliotheek. Boeken kunnen dan makkelijker gedigitaliseerd worden. En dat is nodig want papier wordt steeds minder gelezen. Nu moet bij de scanner nog elke bladzijde omgeslagen worden. Door de pagina’s als losse vellen door de scanner te laten glijden, kunnen veel kosten bespaard worden. Bibliothecaris van de TU, Maria Heijne, tevens voorzitter van de organisatie Universiteitsbibliotheken en de KB, vindt het “een mooi idee”, maar vraagt zich wel af of alle universiteiten bereid zullen zijn om boeken op te offeren.

Drukker

Prof.dr. Jan Willem Drukker heeft deze week afscheid genomen van de TU Delft. Twintig jaar lang werkte hij bij Industrieel Ontwerpen, waar hij hoogleraar mens-productrelaties was. Tegelijkertijd gaf Drukker economische en filmgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In juli is hij overgestapt naar de Universiteit Twente, waar hij doceert bij de faculteit Construerende Technische Wetenschappen.
Mooi weer

Een jubeloverzicht, mooi weer spelen voor de raad van toezicht. Erik Louw van de ondernemingsraad (or) is duidelijk: het Activiteitenverslag over het tweede kwartaal dat de TU maakte voor de raad van toezicht (rvt) is geen evenwichtig document. Het verslag maakt onder meer melding van de groei van het aantal buitenlandse studenten, diverse behaalde prijzen en succesvolle samenwerkingsverbanden. “Het college zou verplicht moeten worden om elk kwartaal een top 5 van de belangrijkste problemen te maken”, zegt Louw. Secretaris van het college van bestuur Hans Krul noemt dat een ‘onjuiste suggestie’. “Net alsof wij problemen niet bespreken. De or hoeft niet bang te zijn dat de rvt niet goed wordt geïnformeerd. Het activiteitenverslag is niet bedoeld om problemen aan te kaarten. Het is bedoeld om de rvt te vertellen wat er gebeurt in dit dorp. Voor problemen hebben we andere documenten zoals accountantsmanagementsletters.”
Taakstraf

Justitie heeft een taakstraf van 160 uur geëist tegen de vrachtwagenchauffeur die vorig jaar juni een TU-medewerkster dood reed op de kruising van de Mekelweg en de Drebbelweg. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De 32-jarige Hagenaar stond vorige week voor de rechter. De officier van justitie verweet hem ‘aanmerkelijk onzorgvuldig rijgedrag’. De chauffeur heeft na het ongeluk nog een week gereden. Toen hield hij het voor gezien. “Ik ben veel te bang”, zei hij. De uitspraak volgt volgende week.
Academische jaarprijs

Een lasergame en een fijnstofmagneet zijn de Delftse inzendingen voor de Academische Jaarprijs. In de jaarlijkse wedstrijd strijden veertien universiteiten om de eer en 100.000 euro. Wie het beste wetenschappelijke onderzoek aantrekkelijk kan maken voor een groot publiek wint. Op 19 januari bepaalt de jury welk TU-idee doorgaat naar de volgende ronde. Het team dat met UltraWideBand (UWB) een soort laserschietspel wil ontwikkelen. Of de draden boven de weg, die met elektrische lading fijnstof uit de lucht halen.
Internetarchieven

Universiteits- en hogeschoolkranten hoeven geen namen te verwijderen uit oude artikelen in het internetarchief. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek bepaald nadat een voormalige student een klacht had ingediend tegen de krant van de Universiteit Utrecht. De man baalt ervan dat Google artikelen van het U-blad boven water haalt als iemand hem op internet zoekt. Zo heeft hij ooit gefulmineerd tegen verplichte werkcolleges en zei hij twintig studiepunten cadeau te hebben gekregen omdat docenten hem graag kwijt wilden. Nu hij als adviseur werkt, wil hij niet dat mogelijke klanten op die artikelen stuiten. Hij eiste verwijdering van zijn naam uit het U-blad-archief, wat geweigerd werd, en stapte daarop naar de Raad voor de Journalistiek. Die moest zijn individuele belang afwegen tegen het algemene belang van betrouwbare archieven. De hoofdredacteur van het U-blad betoogde dat burgers niet meer op archieven kunnen vertrouwen als kranten de inhoud wijzigen. De raad bleek daar gevoelig voor. (HOP)
Declaratiechaos

Zorgwekkend, noemde or-lid Dineke Heersma van de lijst CMHF/AC-HOP de verzuchting van een TU-medewerker dat ‘een heleboel declaraties niet op tijd’ worden uitbetaald. “Misschien moeten we in de zandbak aan de Mekelweg gaan demonstreren”, citeerde Heersma de ontevreden medewerker. “Met het spandoek: ‘TU Delft: chaos van binnen en van buiten’.” Het college van bestuur laat weten binnenkort in Delta toe te lichten wat er sinds de reorganisatie niet goed gaat en wat er aan gedaan gaat worden.
Onzichtbaar

Studenten moeten van minister Plasterk met hun klachten naar hun opleidingscommissie. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zijn deze commissies alleen moeilijk te vinden. De LSVb nam de proef op de som en benaderde de secretariaten van 24 hogescholen en zeven universiteiten. Maar liefst zeventig procent van de secretariaten weet niet wat opleidingscommissies zijn en zo’n negentig procent weet niet waarheen door te verwijzen. Bij de universiteiten hebben de meeste commissies wel een eigen adres, maar is dat vaak niet centraal bekend op de website. De LSVb onderwierp ook de TU Delft aan de test. Hier blijken de opleidingscommissies wel eigen adressen te hebben, die op de website staan. Alleen, ook in Delft weten secretariaten niet wat opleidingscommissies zijn en ook niet waarheen ze moeten doorverwijzen. Opleidingscommissies brengen gevraagd en ongevraagd advies uit over alle onderwijsaangelegenheden. Ze geven jaarlijks hun mening over de inhoud van de onderwijs- en examenregeling. (HOP)
Eindexamens

De VVD wil landelijke eindexamens voor het hoger onderwijs. Per studie zou een landelijke commissie van docenten een eindtoets moeten maken waarvan de deugdelijkheid wordt getoetst door de keurmeesters van de NVAO. Als studenten zakken, mogen ze het opnieuw proberen. Maar instellingen krijgen dan geen overheidsvergoeding meer. Voordeel: instellingen kunnen zo niet op eigen houtje hun eisen verlagen. Bovendien zullen studenten sneller aan de bel trekken als hun slaagkans in gevaar kom door slecht onderwijs. Als dit geregeld is, mag de diplomabekostiging van de VVD gerust veertig procent van de gehele instellingsfinanciering bedragen. VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda reageert laatdunkend op het plan: “Dit is vijfentwintig jaar terug in de tijd. Destijds geloofden wij er als universiteiten hartelijk in dat opleidingen in het hele land precies dezelfde programma’s met precies dezelfde eindtermen moesten aanbieden. Dit is geen liberale aanpak, maar zeer ouderwetse politiek.” (HOP)
Delfts Blauw

De Porceleyne Fles, de voornaamste producent van Delfts blauw, sluit niet uit dat de TU Delft een rol gaat spelen bij het aanboren van een nieuwe markt: die van de designproducten. Maar volgens een woordvoerder kan het bedrijf pas na afronding van het nieuwe businessplan zeggen wie eventuele nieuwe partners worden. Directeur Patrick Grasso zei deze week in dagblad Trouw dat zijn bedrijf moet samenwerken met jonge designers om exclusieve producten op interieurgebied op de markt te kunnen brengen.
Internationalisering

Als een orkaan als Katrina weer zou toeslaan, dan moet de TU Delft om advies worden gevraagd, ‘omdat wij een wereldnaam hebben’. In plaats daarvan komt de nota Internationalisering niet verder dan het aanhalen van bestaande samenwerkingsverbanden en de actie om te kijken of een paar Amerikaanse en Chinese instellingen misschien met ons willen samenwerken. Dat vindt de commissie onderwijs en onderzoek van de ondernemingsraad. De or had de nota graag eerder met het college besproken, omdat internationalisering ook personele gevolgen kan hebben. Zo zou wetenschappelijk personeel meer ruimte moeten krijgen voor sabbaticals in het buitenland en zou dat voor ondersteunend personeel ook moeten worden onderzocht. De or wil het college adviseren om de nota Internationalisering snel te bespreken met decanen, wetenschappelijk personeel en medewerkers die zich met internationalisering bezighouden. Zij hebben volgens de or namelijk al veel internationale contacten.
Braungart

Chemicus Michael Braungart komt volgend jaar naar De Rode Hoed in Amsterdam. Samen met architect William McDonough is hij de grondlegger van het cradle-to-cradle principe: producten bereiken geen eindfase (graf), maar blijven onderdeel van een eeuwige cyclus (wieg). De lezing op 5 maart 2008 is voor studenten toegankelijk met 25 euro korting (45 in plaats van 70 euro) na aanmelding op info@theprojectnetwork.nl.
Paraplu

De stormbestendige asymmetrische paraplu Senz umbrella van het gelijknamige Delftse technostartersbedrijf is niet innovatief, stelt paraplufabrikant Impliva. Het bedrijf heeft een kortgeding aangespannen tegen de Delftenaren. De paraplu waar de technostarters sinds vorig jaar internationaal furore mee maken, zoekt door zijn vorm automatisch de beste ligging in de wind en kan daardoor makkelijker windstoten weerstaan. Tijdens het kortgeding op 16 november toonde Impliva een asymmetrische paraplu die ze zelf al in 1992 op de markt had gebracht. Binnenkort wil het bedrijf met een nieuwe versie naar buiten komen, maar ze is bang dat Senz beslag laat leggen op de regenschermen. “Dat hangt ervan af hoeveel hun ontwerp op dat van ons lijkt”, reageert Philip Hess van Senz Umbrellas. “Het gaat daarbij niet alleen om de asymmetrie, maar ook om de constructie.” Directeur René Valkhoff van Impliva wil niet reageren zolang de zaak nog loopt. Het vonnis volgt op 14 december.
Boeken

Boeken kapotsnijden, zodat ze beter gelezen worden. Dit overweegt de Koninklijke Bibliotheek. Boeken kunnen dan makkelijker gedigitaliseerd worden. En dat is nodig want papier wordt steeds minder gelezen. Nu moet bij de scanner nog elke bladzijde omgeslagen worden. Door de pagina’s als losse vellen door de scanner te laten glijden, kunnen veel kosten bespaard worden. Bibliothecaris van de TU, Maria Heijne, tevens voorzitter van de organisatie Universiteitsbibliotheken en de KB, vindt het “een mooi idee”, maar vraagt zich wel af of alle universiteiten bereid zullen zijn om boeken op te offeren.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.