Onderwijs

Keurige Groningse studenten

Groningse studenten gedragen zich heel keurig. Ze komen nauwelijks in de problemen met drugs, geweld en criminaliteit. Ook hun drankgebruik valt wel mee en ze hebben zelden onveilige seks.

Dat blijkt uit onderzoek van politie, gemeente en universiteit in Groningen, meldt universiteitskrant UK. De onderzoekers klinken blij verrast, want het imago van studenten is volgens hen totaal anders: daarin staan bier drinken en feestvieren centraal.

Binge-drinking
Maar dat valt dus allemaal wel mee. Ze drinken weliswaar ‘veel meer’ dan hun leeftijdgenoten, maar het drinkgedrag van de gemiddelde student mag eigenlijk geen naam hebben: tien drankjes per week. Verenigingsleden kijken dieper in hun glaasjes, want die drinken er over het algemeen 21 per week.
Overigens doet de helft van de studenten bij het uitgaan wel eens aan binge-drinking: dan slaan ze vijf of meer glazen alcohol in korte tijd achterover. Onder verenigingsleden doet driekwart dit wel eens. Bijna één op de zes studenten kan zich op sommige ochtenden niet meer precies herinneren wat er de avond ervoor allemaal is gebeurd.

Onveilige seks
Het onderzoek bevestigt verder een oud vermoeden: “Er is een relatie tussen drankgebruik en slechtere studieresultaten, agressie en criminaliteit (onder mannen) en onveilige seks (onder vrouwen).”
Wat moet er gebeuren met het onderzoek? “Het grote verschil tussen werkelijkheid en waarneming kan een belangrijk uitgangspunt zijn voor beleid”, opperen de onderzoekers. “Het excessieve gedrag van een kleine minderheid bepaalt nu het beeld van ‘de student’.”

De studenten volgden elf fervente Amsterdamse twitteraars, analyseerden op basis van de tweets hun levensstijl en ontwierpen woningen op maat.
Het project resulteerde in een boek, Twitterhouse, dat bol staat met tweets, maar ook met foto’s en berichten van Facebook, Hyves, Flickr, MySpace, LinkedIn en natuurlijk de huizen voor de ‘virtuele opdrachtgevers’. De bespiedde tweetverslaafden werden pas vlak voor de presentatie van het boek op de hoogte gesteld van het project.

Een van de meest in het oog springende huizen is een woning voor actrice Victoria Koblenko bovenop een bestaand gebouw vlakbij de Dam. Het huis bestaat uit grote, veel lichtdoorlatende kubussen. “Koblenko reageerde heel enthousiast”, zegt studente Isabel Driessen. “Op basis van haar tweets over haar werk – dat ze bijvoorbeeld een script moet leren – en haar eet- en slaapgedrag heb ik bedacht dat zij het heel belangrijk vindt om haar publieke en privéleven gescheiden te houden. Ik heb van de woning daarom een soort slakkenhuis gemaakt. Hoe verder je door het huis loopt, hoe meer je in het privédomein komt. De slaapkamer bevindt zich in het centrum; die bereik je nadat je door de klerenkast en de douche bent gelopen.”

De studenten werden begeleid door het architectenbureau XML studio, van de Delftse Bouwkunde-alumni Max Cohen de Lara en David Mulder. Hun motto is dat technologische ontwikkelingen als Twitter invloed hebben op het leven en de publieke ruimte én dus ook op architectuur. “Architecten moeten daarin een actieve houding innemen”, aldus het duo dat steevast met één mond spreekt.
De architecten deelden de stad op in kwadranten van vijfhonderd bij vijfhonderd meter. Elke student kreeg een kwadrant om een geschikte locatie te zoeken voor een woning van ongeveer 130 vierkante meter. Daarbij waren er twee spelregels: ze mochten niets slopen, en de woning moest passen binnen het bestaande stedelijke weefsel.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.