Campus

Kastanje

​In een cultuur waar in plastic verpakte plakjes worst het winnen van een vers gevangen vis, weten nog maar weinig mensen wat de natuur ons te bieden heeft.

Een van de schrijnende voorbeelden is de overvloed aan kastanjes. Ze liggen overal voor het opraken, maar wat doen mensen er mee? Poppetjes maken op prikkers. En dat terwijl de tamme kastanje zo lekker is. Een paar tips en recepten om je op weg te helpen.

Kastanjepuree zoet
Nodig: kookpan, staafmixer, zeef,
Ingrediënten: water, kastanjes (stuk of 10), volle melk, mes

Dit recept laat zien hoe zoet kastanjes van nature zijn. Breng de pan met water aan de kook. Snij met een scherp mes een klein kruisje in de bovenkant van de kastanje en doe deze vervolgens vijf minuten in het kokende water. Afgieten en even laten afkoelen om je vingers niet te branden, dan kun je de kastanjes gemakkelijk pellen. Snij ze vervolgens in vier stukken en zet ze net onder met de melk in de kookpan. Laat op een zacht vuurtje ongeveer 45-60 minuten pruttelen tot de kastanjes volledig gaar zijn. Pureer glad met de mixer en zeef om de grove stukken er uit te halen.

Heerlijk voor op brood als alternatief voor pindakaas. En nog goedkoop ook, aangezien je ze gratis kunt oppakken.

Hartige kastanjepuree maak je op nagenoeg dezelfde manier, alleen kook je nu de kastanjes in melk met een bouillonblokje erin. Ook aan het einde na het zeven peper en zout naar smaak toevoegen. Om de puree wat dunner te maken kun je ook na het zeven nog wat extra melk toevoegen.

Met geslepen messen,

Job Hogewoning

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.