Onderwijs

Kamer: zwakke studenten afwijzen mag

Loten voor de toegang tot een populaire studie met numerus fixus? Dat mag, vindt de Tweede Kamer, maar opleidingen moeten eerst de kans krijgen om zwakke studenten af te wijzen. Zijn wetsvoorstel over loting is ondanks principiële bezwaren van minister Dijkgraaf aangepast.

Dijkgraaf stelde drie opties voor: een blinde loting voor alle kandidaten, een gewogen loting (met hogere kansen voor de beste kandidaten) en loting na selectie van de beste kandidaten. De Tweede Kamer wil een vierde optie: de beste kandidaten toelaten en de slechtste kandidaten afwijzen, zodat je kunt loten in de middengroep. Dan zouden er meer studenten op de ‘juiste plek’ terechtkomen.

Een amendement van die strekking werd ingediend door VVD, CDA en ChristenUnie samen met SGP en JA21. Het is dinsdagmiddag aangenomen. Over het wetsvoorstel zelf is nog niet gestemd. Na dit amendement wil de PvdA even nadenken. Eigenlijk is de partij blij met de terugkeer van loting, maar misschien niet op deze manier. De stemming is uitgesteld tot volgende week.

Minister Dijkgraaf had een paar bezwaren. Er is helemaal geen middengroep, vindt hij. Je kunt de top wel selecteren, maar er is geen duidelijke staart. Bovendien vindt hij het verkeerd om kandidaten met het juiste diploma af te wijzen. (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.