Onderwijs

Kamer wil geen promotiestudent

Promovendi blijven werknemers. De Tweede Kamer heeft vrijwel unaniem een motie aangenomen die de regering oproept daarvoor te zorgen. De universitaire lobby voor de beurspromovendus is weer terug bij af.

Universiteitenvereniging VSNU pleit al jaren hartstochtelijk voor ‘differentiatie’ en ‘maatwerk’ in het promotiestelsel. Er zou ook ruimte moeten zijn voor promovendi met een studiebeurs. Die zijn namelijk goedkoper dan promovendi met salaris, waardoor universiteiten meer promovendi kunnen aanstellen.

Maar de Kamer denkt er anders over. Die ‘verzoekt de regering te realiseren dat promovendi door hun werkgever als werknemer worden behandeld’. Bijna alle partijen steunden gisteren de motie van de Socialistische Partij. Alleen de PVV van Geert Wilders stemde tegen. Minister Plasterk had de motie niet ontraden, want hij beschouwde die als ‘ondersteuning’ van zijn beleid.

Het Promovendi Netwerk Nederland is blij. “De spreekwoordelijke champagne ging open”, zegt voorzitter Gertjan Tommel. “We kunnen het politiek gezien niet sterker krijgen. Met één druk op de knop is het pleidooi van de VSNU voor de beurspromovendus afgevoerd.”

De discussie speelt met name voor promovendi die uit de basisfinanciering (‘eerste geldstroom’) van universiteiten worden betaald. Onderzoeksfinancier NWO, die de ‘tweede geldstroom’ verdeelt, stelt de eis dat promovendi als werknemer worden aangesteld.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.