Campus

Je oma op de Wii

De feestdagen komen eraan. Voor velen betekent dat tijd doorbrengen met de familie. Maar wat doe je dan precies? In deze tweedelige serie vind je tips voor de feestdagen.

Met stip op één: bordspellen. De laatste jaren vond een ware revival van gezelschapsspellen plaats. Een avondje spelletjes spelen was helemaal hip. En dan niet het ouderwetse monopoly, rummikub of scrabble, maar moderne strategiespellen zoals de inmiddels tot de klassiekers gebombardeerde Kolonisten van Catan, Carcassonne en Machiavelli.

Bij de meeste van deze spellen is het belangrijk om het je tegenstanders lekker moeilijk te maken. Maar het zijn de feestdagen; iets vredigers is dus op z’n plaats. Dit jaar viel bij de Duitse Spiel des Jahre-verkiezing – de Oscars voor moderne bordspellen – het spel GiftTrap in de prijzen. Dit spel draait niet om elkaar dingen af te pakken, maar juist om elkaar cadeautjes te geven. Denkbeeldige cadeautjes, dat dan wel. De kunst is om in te schatten welk cadeau iemand het leukste vindt; en daar word je op afgerekend. Ideaal om te spelen tijdens de feestdagen dus. Of misschien juist nog net daarvoor, als er nog tijd is om kerstinkopen te doen.

Een goede tweede plaats in de lijst familieactiviteiten is voor de spelcomputers, en dan met name de Wii. Wat is er nou leuker dan toekijken hoe je moeder/broer/oma fanatiek met de Wii-remote zwaait alsof het een echt tennisraket is? Let bij het spelen wel op dat je elkaar niet raakt. Builen en blauwe plekken zijn namelijk minder goed voor de familierelaties.
Voor wie graag gezamenlijk een ‘echt’ spel op de Wii wil spelen in plaats van tegen elkaar te sporten, is er sinds kort New Super Mario Bros. Het idee is bekend: het dikke Italiaanse loodgietertje Mario moet door heel wat platformachtige levels rennen en vijanden verslaan om de prinses te redden. Maar uniek aan deze nieuwe versie is dat je hem met tot wel vier mensen tegelijk kunt spelen. De recensies van het spel zijn lovend, en het wordt geprezen als één van de beste offline multiplayer ervaringen van de laatste jaren.

Je kunt natuurlijk ook met zijn allen knus op de bank een filmpje kijken. Lastig is om een film uit te zoeken die geschikt is voor iedereen die mee kijkt. ‘Harry Potter’ doet het goed bij alle leeftijden. Zo ook de Pixar-animatie ‘Up’. In ‘Up’ zitten grappen voor iedereen. Hij is niet te zoet: er gaan goodies in dood en dingen lopen noch eindigen zoals gepland. Maar hij eindigt toch positief. En de wat meer cynische grappen; ach, die snappen kinderen toch niet. (NB) 

Volgende week: individuele activiteiten om je aan je familie te kunnen onttrekken. 

De brandweer Haaglanden kreeg in de nacht van dinsdag 10 maart op 11 maart om tien voor één een automatische melding binnen. Ter plekke constateerde de brandweer de lekkage, sloot de leidingen af en begon met opruimwerkzaamheden.

Personeel van de TU arriveerde tegelijk met de brandweer, gealarmeerd door het automatische waterdetectiesysteem. Zij stelden waar nodig apparatuur, collectie en inventaris veilig.

Er is volgens voorlichter Michel van Baal geen nog schade aan de collectie geconstateerd. De schade zou zich beperken tot vloer en plafond, maar een bedrag kan nog niet genoemd worden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.