Campus

Ja/Nee: stressniveau

Wie ziek is, heeft baat bij zo min mogelijk stress. Met behulp van ‘reality glasses’, een bed, dekens en stressmeters onderzoekt afstudeerder Steef Meijer het effect van licht en kamergrootte op het stressniveau van proefpersonen.

Zij krijgen opdrachten in vier verschillende virtuele ziekenhuiskamers, waarna hun hartslag en huidgeleiding wordt gemeten.

1. Zonlicht heeft een positief effect op ziekteherstel.
Ja

2. Architecten houden te weinig rekening met daglicht in patiënten-kamers.
Nee

3. Een grotere patiëntenkamer levert meer stress op.
Nee

4. Ik ga ook in echte patiëntenkamers onderzoek doen.
Nee

Op welke stelling wil je terugkomen?
“Op stelling 2. Ik denk dat de kennis over dit onderwerp nu nog ontoereikend is. Er is te weinig bewijs wat het beste zou zijn voor patiëntenkamers. Daardoor hebben architecten en opdrachtgevers voor ziekenhuizen onvoldoende wetenschappelijke kennis. Dat was een van de redenen om mijn onderzoek uit te voeren. Zo kan ik architecten munitie geven richting opdrachtgevers om ondanks extra kosten meer kwaliteit te stoppen in patiëntenkamers. Stel dat de lichtere patiëntenkamer een lager stressniveau oplevert, dan zou ik graag een vervolgonderzoek doen met echte patiënten. Nu doe ik alleen onderzoek met gezonde studenten. Het kan zijn dat die anders reageren dan patiënten.”


Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.