Studentenleven

Introweken voorbij, wat viel op?

De OWee was vroeg dit jaar en nu zijn ook in de andere steden de introducties voorbij. Een terugblik op #MeToo-lessen, een kamerloterij en geweerde verenigingen.

De cantus tijdens de OWee 2023. (Foto: Jaden Accord)

In de laatste weken van de zomervakantie stroomden de studentensteden vol met aankomende studenten. Slaapmatjes in het sportcentrum, informatiemarkten, sportdagen, dansfeesten, aangeschoten gezang, overvolle kroegen en zenuwachtige eerstejaars op de campus: de introductieweken waren als vanouds. Een rondje langs de andere studentensteden.

Verdwaalde mbo’ers
Mbo’ers mogen in steeds meer studentensteden meedoen met de introductieweek. Onderwijsminister Dijkgraaf ziet graag dat ze zich mengen met universitaire en hbo-studenten. Maar van een leien dakje gaat dat nog niet.

Op de introductieweken waren ze dit jaar ondervertegenwoordigd. Ze doen in de praktijk niet overal mee. In Leiden mochten ze bijvoorbeeld alleen bij de afsluiting zijn. In Eindhoven denken ze dat een gezamenlijke introductie niet te doen is.

#MeToo
In meerdere steden was er aandacht voor het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag. Zo waren er in Maastricht #MeToo-lessen. De studenten kregen les over seksueel grensoverschrijdend gedrag en kregen te horen waar ze hulp konden vinden als ze ermee te maken krijgen. De Tweede Kamer zou die lessen het liefst in elke studentenstad zien.

  • Hoe de OWee 2023 ook alweer was? Je vindt onze verslaggeving hier.

In Utrecht namen ze de sociale veiligheid dit jaar ook behoorlijk serieus. Het bestuur van de UIT-week had voor het eerst een gedragscode opgesteld en een externe vertrouwenspersoon aangesteld. Als deelnemers zich niet aan de regels hielden, werden ze van het terrein afgestuurd en werd hun bandje doorgeknipt.

Gewonnen studio en geweerde verenigingen
Bij de informatiemarkt bij de Vrije Universiteit Amsterdam stond de langste rij bij een stalletje van woonvereniging Student Experience: daar kon je door aan een rad van fortuin te draaien een woonstudio winnen. Studenten aan wie de prijs voorbijging zullen er met begeerte naar gekeken hebben, want betaalbare studentenkamers in de hoofdstad worden elk jaar zeldzamer.

Er werden dit jaar ook studentenverenigingen van de introductieweken geweerd na incidenten bij de ontgroening. Het Maastrichtse Tragos was dit jaar niet welkom op de introductieweek. Eerder gebeurde dat met het Rotterdamse studentencorps. De vereniging stond inmiddels weer op de informatiemarkt, maar was nog altijd niet welkom bij de openingsceremonie.

Game Night
Op de meeste plekken was de introductieweek zoals altijd een doorslaand succes. In Enschede werd op de Kick-In van de Universiteit Twente een nieuwe ‘Game Night’ druk bezocht. Studenten leerden elkaar kennen door bord- en videospellen te spelen.

HOP, Peer van Tetterode

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.