Ze kwamen met de schrik vrij, de supporters op de tribune van het stadion De Goffert in Nijmegen dat zondag 17 oktober deels instortte. Volgens professor Rob Nijsse, hoogleraar Structural Design aan de faculteit Bouwkunde en CiTG, had dit ongeluk voorkomen kunnen worden. “Een betonnen balk breekt niet zomaar af”, zegt hij in dagblad Trouw. “Een groep feestende supporters is inderdaad een dramatische belasting voor zo’n tribune, maar die moet daartegen bestand zijn. Een goede inspectie had duidelijk iets geconstateerd.”
En goede inspecties is waar het volgens hem al jaren aan ontbreekt in Nederland. In 2018 liet Nijsse zich al uit over het falende toezicht, in het artikel in Delta ‘Waarom stort alles in?’ Aanleiding voor het interview was een reeks incidenten: vijf balkons die instortten in Maastricht, het dak van een parkeergarage bij Eindhoven Airport dat door een bouwfout neerkwam en niet veel later de instorting van een parkeergarage in Wormerveer. “Gemeentelijk bouwtoezicht wordt tegenwoordig aan de vrije markt overgelaten”, zei Nijsse. “Het is een wassen neus geworden. Gemeentelijk bouwtoezicht, zoals we dat in het verleden kenden, boezemde nog angst in.”
Nadat in Alkmaar in 2019 het dak van het stadion instortte, werd de veiligheid van stadions onder de loep genomen. Nijsse constateert dat er in de tussentijd wel een protocol is opgesteld voor de beoordeling van de constructieve veiligheid van voetbalstadions, maar dat de naleving van dit protocol niet wordt gehandhaafd.
(Foto: Marjolein van der Veldt)
Comments are closed.