Onderwijs

‘Ik ben geen docent die ook nog grappig wil zijn’

Overdag universitair docent, podiumdier zodra de avond invalt. Industrieel ontwerper dr.ir. Jasper van Kuijk won in 2010, tegelijk met zijn promotie aan de TU, de jury- én publieksprijs tijdens Cameretten 2010.

Op 6 maart staat hij in Theater De Veste met zijn tweede avondvullende cabaretvoorstelling: ‘Schoon Schip’.


Het klinkt als een bizar dubbelleven. Beseffen jouw studenten en collega’s dat je naam aan het maken bent in de theaterwereld?

“Sommigen waren stomverbaasd toen mijn vorige show, ’t Kan Nie Op, laatst op de voorpagina stond van Uitzending Gemist en cabaret meer bleek dan alleen maar een hobby. Ik heb die voorstelling 209 keer gespeeld. Theater De Veste heeft voor mijn nieuwe programma het college van bestuur uitgenodigd. Geen idee of ze komen.”


Andersom weten jouw collega-cabaretiers hooguit dat je ook nog ‘iets aan de TU Delft’ doet. Ben je bang die werelden te mixen?

“Nee, natuurlijk overlappen ze weleens. Zoals mijn personage in ‘Schoon Schip’ zich cynisch uitlaat over het feit dat alle hoogopgeleide ingenieurs tegenwoordig liever de consultancy ingaan dan dat ze een baan in de techniek accepteren. Het is geen geheim dat ik behalve cabaretier, industrieel ontwerper ben. Ik wil alleen niet die docent zijn die grappige intermezzo’s verzorgt.”


Hoe kwam ‘Schoon Schip’ tot stand?

“Mijn uitgangspunt was: hoe is het als je leeft zonder principes? Zo kwam ik op een morfinehandelaar die in een verantwoord nest wordt geboren, maar gaandeweg een ander pad inslaat. Hij is succesvol in wat hij doet – de markt bespelen – maar heeft ook een autistische inslag, waardoor hij een grote behoefte heeft aan structuur. Als die ontbreekt, biedt dat de mogelijkheid om hem op humoristische wijze stuk te laten gaan op zaken als koken en reizen.”


Ben je persoonlijker geworden in deze voorstelling?

“Mijn vorige karakter kreeg een taakstraf, omdat hij de NOS had belaagd. Vervolgens bekeek hij de wereld vanuit zijn huiskamer. En hoewel ik in ‘Schoon Schip’ opnieuw een personage neerzet, is het persoonlijker. De karaktergebreken van de hoofdpersoon zijn de mijne, zijn jeugd is de mijne. Een karakter biedt meer vrijheid. Ik kan hem allerlei dingen laten doen en zeggen, zonder daar gelijk een waardeoordeel over te geven. Daarnaast houd ik ook van de lach. Het is mooi als mensen lachen en tegelijk denken: ‘Au, dat doet ook een beetje pijn.’”


Jasper van Kuijk, ‘Schoon Schip’, tot en met 10 mei 2014 in theaters door het hele land. Op 6 maart in Theater de Veste, aanvang: 20.15 uur, prijs: 12,50 op vertoon van studentenkaart.


www.jaspervankuijk.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.