Buiten de campus

Ict-vernieuwing DUO vertraagd

De vernieuwing van de ict-systemen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat langer duren en meer kosten dan voorzien. DUO heeft zichzelf klemgezet, stellen deskundigen. Het kabinet vindt het zorgwekkend.

Jaarlijks verdeelt DUO 41 miljard euro over Nederlandse onderwijsinstellingen, van basisschool tot en met universiteit. De dienst werkt aan de vernieuwing van de ict-systemen voor deze bekostiging, maar dat proces loopt niet zoals gehoopt.

De vernieuwing zou 37 miljoen euro kosten, maar wordt 19 à 29 miljoen euro duurder, schat het Adviescollege ict-toetsing. Daarnaast is er sprake van “forse vertraging”. Het proces had volgend jaar klaar moeten zijn, maar gaat waarschijnlijk nog acht jaar duren. 

De vernieuwing moest leiden tot een flexibel systeem, dat wetswijzigingen makkelijker kan verwerken en dat voor DUO-medewerkers eenvoudig te gebruiken is. Ook dat gaat niet lukken, voorspelt het adviescollege.

DUO had een ‘terugvalscenario’, waarin de oude systemen blijven draaien, maar dat scenario is volgens de adviseurs gebrekkig. Demissionair minister Dijkgraaf neemt de adviezen over, DUO zet het project op pauze en analyseert hoe het verder moet.

Vorig jaar vroeg de Tweede Kamer aandacht voor de problemen met de ict van DUO, waarna Dijkgraaf beloofde om elk half jaar over de voortgang te rapporteren. De eerdere vernieuwing van MijnDUO, waar studenten hun zaken met DUO kunnen regelen, kostte ook twee keer zoveel als gedacht.

De extra kosten voor ict-projecten lopen voor de overheid in de honderden miljoenen euro’s. Het adviescollege is in 2020 opgericht om hier meer grip op te krijgen. (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.