Campus

Humans of the OWee: Jeroen Overman

In Humans of the OWee spreken we iemand die een bijzondere rol heeft in de Introductieweek. Jeroen Overman (27, Master Embedded Systems) rijdt vandaag bij de Parade in de botenwagen van studentenroeivereniging Proteus-Eretes. Hij manoeuvreert dit 22 meter lange gevaarte tussen de etende nieuwelingen door.

“Ik vind het mooi om in zo groot mogelijke auto’s te rijden. Ik werd lid bij Proteus-Eretes omdat ik commissiewerk wilde doen. Tijdens mijn bestuursjaar kwam ik in contact met de bestuurders van de botenwagen en dit  leek mij ook wel wat. Na mijn bestuur ben ik bij de commissie gegaan.”

“Je mag met de botenwagen rijden als je het aanhangerrijbewijs hebt gehaald.  Dat kan in een dagcursusje met een aanhanger van zes meter. Onze botenwagen is zonder boot 19 meter en met boot 22. Dat is echt lang, want een vrachtwagen telt 16,5 meter. Vandaar dat je bij ons eerst een opleiding van twee tot vier maanden moet doen voordat je echt met de botenwagen mag rijden. Je moet bijvoorbeeld veel verder vooruit kijken dan bij een gewone auto, omdat je niet snel kunt corrigeren en moet weten welke handeling je over 50 meter wil doen.”

“De meeste ritten gaan naar Amsterdam en Zevenhuizen, maar we doen ook buitenlandritten naar Sevilla, Venetië, Parijs en Basel. Dan krijg je als bestuurder een gratis vakantie, want je reis en verblijf worden vergoed. Zo waren we een keer in Turijn, waar mensen meer toeteren dan ze richting aangeven. Daar hebben we op een kruispunt bijna drie keer dezelfde persoon aangereden, hahaha!”

“Al het onderhoud doen we zelf. Een wagenbouwer heeft de wagen speciaal voor ons gebouwd, naar onze eigen tekeningen. In totaal kunnen er 43 boten op, dan ben je wel de hele dag bezig met puzzelen.”

“Tijdens de Parade is het lastig rijden, omdat er versiersels en mensen op zitten en de roeispanen bomen kunnen raken. Je rijdt rustig en ander verkeer moet op jou letten, want zij kunnen veel beter uitwijken. Het moeilijkste is achteruit rijden met een dubbel scharnier. Dat werkt tegen je intuïtie in: stuur je naar rechts, dan rijdt de wagen naar links.”

 

“Toen ik penningmeester was van Proteus hadden we een limousine waar ik ook in mocht rijden. Die ging ik dan door de McDrive manoeuvreren, dat was leuk. Dat zal met die lange botenwagen nooit lukken!”

 

Morgen in Humans of the OWee: de panda van Outsite op de infomarkt.

Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.