Campus

Huisjongste

Geerte Baars woont in het huis ‘Marckt Kaufmann’ op Markt 9. Het is een dubbel gemengd huis: corps en Virgiel, vrouwen en mannen door elkaar. Ze woont hier vanaf maart en is nog twee weken HJ: dan wordt er een nieuwe bewoner ingestemd en kan ze een kamer doorschuiven.

Baars is eerstejaars student bouwkunde en lid van studentenvereniging Virgiel. HJ zijn betekent hier dat je moet zorgen dat het vuilnis en oud papier op tijd buiten staan en je moet regelmatig koken.

De voorzitter van het nieuwe Kennisinstituut Bier is hoogleraar voeding en gezondheid aan de universiteit van Wageningen. In het bestuur zetelen nog twee professoren: Joop van der Pligt, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en de Deen Arne Astrup, hoogleraar humane voeding en expert op het gebied van overgewicht.

Het instituut is een initiatief van het Centraal Brouwerij Kantoor, een samenwerkingsverband van Nederlandse bierbrouwers. Het CBK draagt vijf jaar lang 250 duizend euro bij en krijgt een zetel in het bestuur.

Belangenverstrengeling

Kritische wetenschappers zeggen in Trouw dat sprake is van belangenverstrengeling. Hoogleraren moeten zich volgens hen niet lenen voor een instituut dat wordt gesponsord door het bedrijfsleven. Ze zouden bovendien al helemaal niet moeten meewerken aan de verbetering van het imago van alcohol.

Volgens Kok is de onafhankelijkheid van het onderzoek niet in het geding. De drie hoogleraren hebben een bestuurlijke meerderheid en de invloed van het bedrijfsleven op het onderzoek is dus beperkt.

Dik maken

Bovendien denkt Kok dat diëtisten en huisartsen juist hun voordeel kunnen doen met betere kennis over bier. “Er is over bier nog heel wat te onderzoeken. Vaak wordt gedacht dat je van bier dikker wordt dan van wijn. Je wordt niet dik van bier, wel van de snacks die je erbij eet. Er zitten leemtes in de kennis, daar willen wij wat aan doen.”

Ook de Belgische universiteiten doen onderzoek naar bier. Om inzicht te krijgen in het brouwproces laten wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel, de UGent en de K.U.Leuven zelfs een experiment uitvoeren in het internationaal ruimtestation ISS.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.