Campus

Hoe overleef ik… smokkel met je klassiekers

’Cetero censeo birrum bibendum esse.’ Ja, zo maak je nog eens indruk op je eerste date. Maar ja, heb jij alle klassieke basiskennis én talen op afroep beschikbaar? Wees slim; smokkel!

Nietsche, Proust, hatsjie
Het ís een beetje nerdy, citeren. De kracht zit ‘m in de mate. En in wie je citeert, natuurlijk. Om met Marcel Proust te spreken: ‘Men moet nooit een gelegenheid voorbij laten gaan om uitspraken van anderen aan te halen, die altijd interessanter zijn dan de dingen die men zelf verzint.’ Een pareltje van Nietzsche: ‘De één zoekt een verloskundige voor zijn gedachten, de ander zoekt iemand die hij helpen kan. Zo ontstaat een goed gesprek.’ En na een paar glaasjes: ‘Alles zit in ons hoofd. Laten we het daarom niet verliezen.’ (Coco Chanel) Heb je de smaak te pakken? www.heinpragt.com

Focus op Frans
Est-ce que tu as payé attention aux leçons Françaises à l’ école? Profitez-en enfin! Il ne faut pas exagérer, utilisez seulement un petit mot quelquefois. Sans doute tu auras du succes!

Wijntje?
De wijn voor jullie eerste etentje heb je blind gekocht uit de
‘Supermarkt Wijngids 2010’. Slim. Beetje jammer dat die in een
restaurant niet op de kaart staan. Onthoud wat basisdruiven en
verpletter je tafelgenoot met je kennis (www.wijnen.nl).

Net als in de film
Nee, nee, nu niet meteen ‘When Harry met Sally’ naspelen. Gooi eens wat klassiekers als ‘Taxi Driver’ (1976), ‘It happened one night’ (1934) en ‘Tokyo Monogatari’ (1953) op tafel. Films doen het goed bij iedereen. En blijkt je date niet veel verder mee te kunnen praten dan met de laatste aflevering van ‘GTST’? Nodig haar/hem uit om die films vanavond nog te komen kijken. In jouw kaarsverlichte studentenkamer natuurlijk.

Geletterde god
’Toon me je boekenkast en ik zeg je wie je bent.’ Waarom dacht jij dat vrouwen altijd meteen op je boekenkast afstormen? Wat je er standaard in hebt staan: ‘De vrolijke wetenschap’ van Friedrich Nietzsche, ‘Romeo and Juliet’ van Shakespeare en ‘1984’ van George Orwell. Nee, natuurlijk heb je ze niet allemaal gelezen. Wél de uittreksels goed bekeken: www.scholieren.com/boekverslagen

Klassieke pop
En dan nog iets: met een beetje mazzel ben je muzikaal onderlegd. Draaiden je ouders al Mozart en Chopin voor je toen je nog in de luiers liep. Altijd handig, maar meer indruk maak je toch met kennis van de popklassiekers. Weet je wel voor hoe veel revolutie bands als Nirvana en Led Zeppelin hebben gezorgd? Er is een heuse popquiz.startkabel.nl. Doen! 

Babylonische basisregels
‘Je t’aime non seulement pour ce que tu es, mais pour ce que je suis quand nous sommes ensemble’ – Ik houd niet alleen van jou om wat je bent, maar om wat ik ben wanneer wij samen zijn.
Ganbei! – Proost! (Chinees)
Tengo unas ganas locas! – Spaans voor: ik heb ontzettend veel zin! (En daar kijk je natuurlijk heel romantisch bij.)
O, en wat die allereerste zin van deze overlevingscursus nu betekende? ‘En toch ben ik van mening dat er bier gedronken moet worden.’ Proost, op een verpletterende indruk. 

Studentbestuurders moeten gewoon collegegeld betalen. De enige uitzondering zijn studenten in landelijke besturen. Dat stelde onderwijsminister Plasterk dinsdag 15 juni in de Tweede Kamer. De Kamer had gevraagd om een verruiming van het aantal beurzen voor studentbestuurders, maar liet zich overtuigen. “Je mag alleen van je medestudenten verlangen dat ze de rekening van jouw jaar betalen, wanneer je werkelijk in hun belang dingen doet”, stelde Plasterk. Dat geldt volgens hem voor bestuurders van de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studentenoverleg. Voor hen gelden aparte beurzen, net als voor bestuurders van onder meer de Landelijke Kamer van Verenigingen en Aiesec. Plasterk vindt dat bestuurders van raden en verenigingen aan de hogescholen en universiteiten met hun eigen instelling in de slag moeten om een vrijstelling te krijgen. Hij wil wel het aantal landelijke beurzen verhogen van 20 naar 40. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.