Onderwijs

‘Hoe meer herkansingen, hoe luier ik word’

Na alle tumult over kwaliteitsverlaging was er vorige week donderdag een debat over het rapport Koersen op studiesucces. Hoewel onbedoeld, kon de timing bijna niet beter zijn.

br />
De Delftse studentenvakbond VSSD had het begin januari immers een ‘kwaliteitsverlaging’ genoemd dat de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) de studielast in de bachelor met vijftien procent wil verlagen door vakken tot de kern terug te brengen.

Studenten – vooral uit besturen, wat niet zo vreemd is rond tentamentijd – konden nu even volop verder debatteren. Bijvoorbeeld over de stelling ‘vakinhoud schrappen is goed voor de onderwijskwaliteit’.

Een lid van de studentenraadsfractie Oras vond dat alleen kon worden geschrapt als door het curriculum niet wordt voldaan aan het beoogde kennis- en vaardigheidsniveau na de opleiding.



Een student L&R stelde voor om daar dan maar wat uit te schrappen. “Ik weet bizar veel van numerieke rekenmodellen, terwijl ik die nooit gebruik.”

Hans Tonino, voorzitter van de stuurgroep die het rapport ‘Koersen op studiesucces’ schreef, zei daarop dat curricula de neiging hebben overvol te raken waardoor de studielast niet meer correspondeert met het aantal te behalen studiepunten. “Ik ben wel voor reductie van stof als het ten gunste is van diepgang.”

Dat was weer tegen het zere been van de VSSD. “Wat maakt ons anders dan de Eindhovense ingenieur?”, zei vice-voorzitter Wouter Verbeek. “Waarom staat de Delftse ingenieur zo hoog aangeschreven? Wij hebben een breder curriculum. Nu gaan we dat net zo smal maken als in Eindhoven en Twente.”



Dat ontlokte weer een reactie bij een lid van de Amsterdamse studentenunie ASVA: “Als ik als alfa in zeven jaar kan studeren, waarom moet Delft dan een uitzondering zijn?”

De meningen verschilden ook over de stelling dat het verminderen van herkansingsmogelijkheden studievertraging in de hand werkt. Als het aan de TU ligt, kunnen studenten straks niet meer herkansen bij een cijfer onder de vier. Dat leidt volgens Jeroen Röhner van studentenraadsfractie Lijst Bèta tot twee dingen: studenten die minder tentamens halen, en een sterkere zesjescultuur. Tonino echter wees op onderzoek dat aantoont dat meer herkansingen leiden tot meer uitstel en vertraging. “Hoe meer herkansingen, hoe luier ik word”, beaamde een studente. Studenten waren het er vervolgens onderling over eens dat er beter gekeken zou kunnen worden naar een training in het leren plannen.

De term ‘zesjescultuur’ kwam later weer terug bij de stelling dat door compenserend toetsen de waarde van diploma’s daalt. Een student wilde wel eens weten hoe men dacht over zesjes. “Ik kan niet beoordelen of je met zesjes een slecht ingenieur bent geworden”, zei Tonino. “Als je van de vijf vragen twee niet invult en de rest perfect, heb je een zes, maar beheers je eenderde van het vak niet.”



Maar word je in Nederland niet aangenomen als je alleen zessen hebt? De student die deze vraag opwierp, beantwoordde hem zelf. “Er wordt weinig gekeken naar cijfers, meer naar wat een student er naast deed.”

Studenten Lara Petersen en Ida Gall roepen op de Facebook-pagina van Inholland studenten en sympathisanten op om mee te protesteren. “We think it is time to fight back and save the image of our school and our future career”, schrijven ze.

Diplomafraude
Berichtgeving in de Volkskrant leidde afgelopen zomer tot onderzoek naar mogelijke diplomafraude bij de opleiding media & entertainment management van de hogeschool. Deze week berichtte de krant dat een schoonmaker tentamens zou hebben gestolen en verspreid onder studenten.

Steun Terpstra
Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra staat achter zijn studenten. “Ik ben heel erg blij dat studenten zelf initiatief nemen om iets te organiseren. Het beeld dat in de media wordt gecreëerd is een karikatuur. Ik begrijp dat studenten het gedoe spuugzat zijn. Zij kunnen laten zien dat Inholland gemotiveerde studenten en docenten heeft.”

“Ik denk dat het heel terecht is dat studenten een oproep doen aan de media om recht te doen aan de werkelijkheid, en aan ons om te besturen. En dat is wat mij betreft niet aan dovemansoren gericht.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.