Kort

Harvard geeft geld voor slavernijverleden

De Amerikaanse universiteit Harvard stopt 100 miljoen dollar, zo’n 94 miljoen euro, in een fonds voor het slavernijverleden. Het geld wordt bijvoorbeeld besteed aan onderwijs en onderzoek.
Het fonds komt niet uit de lucht vallen: de universiteit kwam deze week ook met een interne evaluatie over de rol van het prestigieuze instituut tijdens de slavernij. Daaruit bleek dat medewerkers van Harvard, onder wie vier voormalige presidenten, ten minste zeventig mensen tot slaaf maakten.

Profiteren
De onderzoekers concluderen dat de universiteit ook na de afschaffing bleef profiteren van de slavernij. Er werden bijvoorbeeld giften aangenomen van donateurs die hun rijkdom via de slavenhandel hadden vergaard.

“Het onderzoek legt een stevige basis voor onze volgende fase: het proces van rekenschap en herstel”, schrijft de universiteit. Het geld uit het fonds gaat onder meer naar onderwijs en onderzoek en wordt gebruikt om de “educatieve en sociale achterstanden te helpen aanpakken die veroorzaakt zijn door de erfenis van de slavenhandel en racisme”. (HOP, JvE)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.