Dode ratten, koffiemokken vol groene schimmel en overal bierflesjes. De wedstrijd ‘Wie heeft het smerigste studentenhuis’ in gratis krant Dag leverde veel ranzige plaatjes op. Delta ging op zoek naar het schoonste studentenhuis.
Iedereen kent het cliché: studenten en ranzigheid gaan hand in hand. Opruimen komt niet in het studentenwoordenboek voor. Toch opent bijna iedere TU’er gastvrij zijn of haar deur bij de vraag of het schoon is in de gemeenschappelijke ruimtes. “Bij ons is het redelijk netjes”, zegt student bouwkunde Steven te Have (21). In de gang van het appartement staat een wanhopige kreet op het bord: ‘Er is flink geknoeid in de douche’. “Eens kijken of ik de moed kan verzamelen om schoon te maken. Zodra het doucheputje zo vol zit dat de hele douche blank staat, is dat voor ons een teken om de hele zondag schoon te maken”, zegt Te Have.
Muizen en ratten zul je niet in het studentenhuis aantreffen, maar dat wil niet zeggen dat het overal brandschoon is. “Ik vrees dat ik je thee moet aanbieden, want onze huisjongste heeft het koffiezetapparaat vies gemaakt. Moet je zien, er zit zelfs koffie in het waterreservoir”, zegt Te Have ontzet. Stofzuigen gebeurt zelden. Eens in de week vegen ze de keukenvloer aan. “We zijn niet echt bezig met boenen en poetsen hier in huis. Het enige wat we belangrijk vinden, is dat de keuken netjes is. We willen geen etensresten hier. Het keukenblad, het fornuis en de tafel moeten schoon zijn.”
Te Have heeft een handige tip voor mensen met vieze huisgenoten: “Je moet goed weten op welke manier je huisgenoten rommel maken. Mijn huisgenoot Wanda bakt bijvoorbeeld heel vaak eitjes. En Esther gebruikt plastic bekertjes. Dus als er iets vies is, dan weet ik wie het gedaan heeft en zeg ik er wat van.”
In het studentenhuis van werktuigbouwkundestudent Tim Maertens (23) krijgt diegene die niet schoonmaakt een boete. Zeven dagen niet poetsen is zeven euro boete. “Maar het werkt niet echt”, zegt Maertens. “Het is niet leuk om iemand steeds maar weer om een paar euro achterna te zitten. Als het een te grote bende wordt, beleggen we een huisvergadering. Maar helaas blijft het dan twee weken netjes en dan wordt het langzaam weer een bende.”
Maertens ziet meer in een online boetesysteem met hogere geldinzet. “Een vriend van mij woont samen met nog vijftien andere jongens. Als ze daar niet schoonmaken, moeten ze twintig euro boete betalen. Dat houden ze online bij en dat werkt perfect.”
In het studentenhuis van Nadine van Minderhout(22), student technische bestuurskunde en Suzan van Kruchten (23), student bestuurskunde, is het erg schoon. Met een klein borsteltje de douche schrobben, bleek en bruistoiletten in de wc en grondig de keukenvloer dweilen zijn heel gewoon in hun studentenhuis. “Wij spreken elkaar er op aan als iets niet gebeurt”, zegt Van Minderhout. “Je voelt je daardoor schuldig als je niet schoonmaakt en daarom doe je het dan toch.”
In het appartement wonen zes studenten: drie mannen, drie vrouwen. Iedere week poetsen twee mensen het huis. “Eerder hadden we iedere week een taak”, zegt Van Minderhout. Van Kruchten: “Maar dat werkte niet, want je weet dan niet precies wie wat doet. Als twee mensen schoonmaken, weet je meteen wie zijn of haar karwei niet doet.” Dus maken ze eens in de drie weken een uur per week grondig schoon. “Het is gewoon een kwestie van doen. Als je het iedere week bijhoudt, is het zo schoon. Wij zijn allemaal goede schrobbers. En zo wordt het ook nooit echt smerig en ranzig,” zegt de student technische bestuurskunde.
Tips halen ze van www.omaweetraad.com en zo nu en dan kijken ze naar het tv-programma ‘Hoe schoon is jouw huis?’ voor inspiratie. Van Minderhout: “Maar liever niet onder het eten, want daar word ik misselijk van.”
Regels zijn niet alleen vervelend, in hun studentenhuis: “Onze leukste huisregel vind ik: wat op tafel ligt, wordt opgegeten”, zegt Van Minderhout. “Wie etenswaren of snoepjes op tafel laat liggen, is de klos. Dan ruim je het allemaal wel op, tenzij je in een vrijgevige bui bent.”
Comments are closed.