Onderwijs

‘Geruchten ontslagen volstrekt waanzinnig’

Geruchten over 800 of 1400 aanstaande ontslagen bij de TU zijn nergens op gebaseerd. Dat antwoordde collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg vorige week op vragen van de ondernemingsraad (or).

Volgens de or zijn er ‘uit alle geledingen binnen de TU’ geluiden te horen dat er 800 tot 1400 mensen ontslagen worden. “Is dit waar of niet waar?”, wilde or-voorzitter Dineke Heersma weten tijdens een overleg met het college van bestuur (cvb). “Dit demotiveert mensen.”
Van den Berg zei niet te weten waar de getallen vandaan komen. “Ik heb ze niet gezien. Dit is behoorlijk uit de lucht gegrepen. Veertienhonderd is eenderde van de universiteit: een behoorlijke overshoot.”
De collegevoorzitter zei dat geruststellende signalen niet alleen van hem uit hoeven gaan. Toen de or daarop zei geruchten niet zelf te kunnen ontzenuwen, antwoordde Van den Berg: “Dat kan ik ook niet. Ik heb nog geen zicht op eindaantallen, maar dat dit een enorme orde van grootte lijkt te zijn, dat signaal geef ik af. Het is te vroeg om conclusies te trekken.”
Bij het overleg tussen het cvb en de or was ook de voorzitter van de raad van toezicht, Gert-Jan Kramer. De or vroeg hem hoe hij de financiële situatie van de TU ziet. “Doet de TU voldoende moeite om die te verbeteren?”, vroeg Heersma.
Kramer zei dat de TU niet ruim in de financiële middelen zit. “Maar het is beter dan acht jaar geleden.” Destijds was de vermogenspositie slechter.
Kramer zei tevreden te zijn over het zogeheten ‘proces herijking’ waarin het college decanen vraagt wat zij zouden doen als ze tien procent minder geld vanuit de overheid krijgen. “Geruchten op internet over 800 tot 1400 ontslagen zie ik als volstrekt waanzinnig. Wie het ontslaan van eenderde van de universiteit serieus neemt, moet zich achter de oren krabben. Mensen moeten nadenken en snappen dat dit niet kan.”

De steile stoepjes in het Mekelpark dreigen de rolstoel om te kieperen, in het gebouw van Civiele Techniek en Geowetenschappen zijn de halve verdiepingen onneembaar, en de halve verdiepingen bij Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen zijn weliswaar bereikbaar met de lift, maar je moet wel weten welke lift.
Werktuigbouwkundig ingenieur Karin Hoetmer beweegt zich voort met auto, scootmobiel, driewieler of rolstoel – al naar gelang de situatie. Ze kan de scootmobiel zelf in en uit de auto takelen, maar als ze de auto niet voor de deur kwijt kan, zoals bij 3mE het geval is, dan heeft ze de rolstoel nodig om van de een naar het ander te komen.  “Ik ben de hele dag puzzels aan het oplossen”, zegt ze. “Hoe kom ik ergens en wie heb ik waar nodig?”
Tijdens de middelbare school kon ze nog lopend uit de voeten. De afstanden waren minder groot en haar zeldzame spierziekte (spinale spierdistrofie) manifesteerde zich minder dan nu, zodat ze meer kracht in armen en benen had. Ze besloot werktuigbouwkunde te gaan studeren omdat ze later protheses en ortheses wilde maken die wél goed werkten. In tegenstelling tot de algemene hulpmiddelen waarmee ze te maken had gekregen en die volgens haar maar half werkten. De schoenen waren een uitzondering. Die waren speciaal voor haar gemaakt en daarmee kon ze altijd terugkomen bij schoenmaker Richard. Die persoonlijke benadering sprak haar aan, en ze wilde die inzetten bij de ontwikkeling van andere hulpmiddelen.
De stap naar Delft was best eng. Decaan dr. Piet Jonkheer (onderwijs en studentenzaken, belast met begeleiding van studenten met een functiebeperking), heeft haar over de drempel geholpen. Hij was met haar het hele gebouw door geweest en had de stopcontacten gewezen waar de scootmobiel kon opladen. Dat gaf vertrouwen.
Toch zag ze nog wel tegen de Owee week op. “Ik had de hele tijd iemand nodig die me mee kon nemen. Op de eerste dag deed iemand van de organisatie dat, maar die hadden het veel te druk. Later namen mensen uit mijn eigen groepje dat over.”
Ze leerde assertief te worden en aan te geven dat ze sommige dingen niet kon. Een schroevendraaier hanteren bijvoorbeeld is al gauw te zwaar. Als mensen haar dan toch lieten modderen kon ze uitschieten: “Je ziet toch dat ik het niet kan – waarom vraag je het dan van me?!”
Het eerste studiejaar liep goed, zodat ze in het tweede uitkeek naar aanvullende activiteiten. Ze kwam terecht bij de Europese studievereniging Aegee, waar ze een congres organiseerde over design and disability (“Raad eens wie dat had bedacht”). In de jaren daarop bleef ze actief binnen de organisatie en het bestuur van de vereniging.
Ze studeerde vrijwel nominaal af en is nu bezig met plannen van het vervolg. Een ambachtelijke prothesemakerij gaat het niet worden, en ze hoeft ook niet per se in de medische sector te werken. Liever een groot internationaal bedrijf met verschillende landen en culturen. In zo’n omgeving zou ze graag de logistiek verzorgen – daar heeft ze inmiddels de nodig ervaring mee opgedaan door zich met vier voertuigen vijf jaar lang door de TU te bewegen.
Maar eerst gaat ze in de zomer twee maanden naar Charles Kim, universitair docent aan de Bucknell universiteit. Daarna wil ze een half jaar ontwikkelingswerk gaan doen.
Tips voor aankomende studenten met een handicap heeft ze ook: sla de Owee week niet over. Het is in het begin misschien eng omdat je afhankelijk bent van anderen. Maar juist in die week leer je veel mensen kennen. Op een gegeven moment zien ze niet meer dat je gehandicapt bent en laten ze de deur voor je neus dichtklappen. Dan hoor je er helemaal bij.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.