Campus

Geld op en honger

Iedere student kent het. Het is net de 24ste geweest en het geld is alweer op. Ben jij ook zo slecht met het letten op de centen, dan zijn deze budgetrecepten iets voor jou.

Spaghetti met spek en tomaat – 4 personen (kosten: 6 euro)
200 gram ontbijtspek gerookt (blokje); 400 gram spaghetti; 2 blikken tomatenblokjes; 1 rode peper; 1 grote ui; 4 tenen knoflook; 1 el suiker.

Snij het spekblokje in reepjes en bak het uit zonder boter of olie. Voeg de gesnipperde ui, knoflook en peper toe en laat het op gematigd vuur 5 minuten aanfruiten. Voeg de tomatenblokjes toe samen met de suiker en zout naar smaak. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Als de saus 5 minuten heeft geprutteld de gare spaghetti toevoegen en mengen.

Uiensoep – 4 personen (kosten: 4 euro)
8 uien; 1 teen knoflook; 1 tl mosterd;1 laurierblad; 50 gram roomboter; 2 blokjes rundvlees bouillon; 2 el sterke koffie; 2 el bloem.

De kracht van een goede uiensoep ligt in het bakken van de ui. Neem hiervoor de tijd. Smelt de boter in een soeppan en voeg de in halve ringen gesneden ui toe. Doe de deksel op de pan en laat de ui minimaal een half uur bakken en roer regelmatig. Hoe bruiner en gekarameliseerder de ui, hoe beter. Voeg de mosterd en bloem toe en laat een paar minuten meebakken. Vul de pan nu met 1,5 liter water en voeg de bouillonblokjes en laurier toe. Laat een kwartier op laag vuur pruttelen en maak de soep af met peper, zout en koffie. Het klinkt misschien raar maar de koffie maakt een wereld van verschil. Het is niet zozeer dat je de koffie proeft maar de umami, de vijfde smaak, die het geeft maakt deze uiensoep compleet. Vergeet niet de laurier er weer uit te vissen. Eet deze soep met getoast brood en eventueel geraspte kaas.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.