Studentenleven

Geen rente pechstudenten kost 9 miljard euro

Het voorstel van D66 en SP om de rente op de studieschuld van ‘pechstudenten’ op nul procent te zetten kost 9 miljard euro, schat demissionair minister Dijkgraaf. Dijkgraaf (D66) begrijpt de zorgen van studenten en oud-studenten heel goed, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Maar hij wees erop dat met name het voorstel van D66 en SP “grote financiële, uitvoeringstechnische en beleidsmatige gevolgen” heeft.

Geen dekking
Hij schat de kosten op zo’n 9 miljard euro en daar moet financiële dekking voor zijn. Het zou ook betekenen dat er een nieuw terugbetaalregime voor de leenstelselstudenten ontstaat. Daarvoor moet DUO zijn systemen aanpassen en dat zou op zijn vroegst op 1 januari 2026 kunnen lukken.

GroenLinks stelde voor om de rente op studieschulden in elk geval komend jaar te bevriezen op het rentetarief van 2023, namelijk 0,46 procent. Ook die motie ontraadde de minister. Hij ziet er geen ruimte voor op de OCW-begroting en daarnaast betekent het een wetswijziging voor het eind van dit jaar. Dat lijkt hem geen realistisch scenario. (HOP, HC)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.