Dutch only
Een oud-student wilde met terugwerkende kracht een aanvullende beurs krijgen, maar ook in hoger beroep blijft de rechter onvermurwbaar, blijkt uit het vonnis dat op 1 december is gepubliceerd. De student vroeg studiefinanciering aan per april 2011 en kreeg toen een basisbeurs en een lening. Ruim twee jaar later vroeg hij om een aanvullende beurs, die hij ook kreeg.
Na het behalen van zijn diploma ontving de student halverwege 2018 een bericht over de studieschuld die hij moest aflossen: 15,6 duizend euro. De student ging een jaar later in bezwaar. Hij had al meteen vanaf 2011 een aanvullende beurs moeten hebben, stelde hij. De oud-student wilde naar eigen zeggen een aanvullende beurs aanvragen, maar de aanvraagprocedure was “dermate gebrekkig en/of onoverzichtelijk” dat hij per ongeluk de verkeerde keuze had aangevinkt.
De student verwijst naar een rapport van het Centraal Planbureau. Dat onderschrijft dat het online aanvraagformulier inderdaad beter kan: één op de vier studenten die recht hebben op een aanvullende beurs, maakt er geen gebruik van. Het rapport geeft daarentegen ook aan dat de aanvraag voor de meeste studenten een “eenvoudige procedure” is. Minister Dijkgraaf wil de procedure anders inrichten. Er komt standaard een vinkje bij de aanvraag van de aanvullende beurs. Die moet je wegklikken als je de beurs níet wilt aanvragen. Dat komt in de wet te staan waarmee ook de basisbeurs weer wordt ingevoerd. (HOP, BB)
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.