Campus

Filmfestival Rotterdam

Sixpack bier: check. Schema: done. Bijbehorende kaartjes en wat leuk gezelschap waartegen je niet hoeft te praten: geregeld. Nu nog even wachten tot het Internationaal Filmfestival Rotterdam begint.

Wat: Internationaal Filmfestival Rotterdam
Waar: (Film)theaters in de binnenstad van Rotterdam
Wanneer: Woensdag 27 januari tot en met zondag 7 februari
Prijs: Van gratis tot €395,- voor een Tiger Unlimited Pas
Partyprognose: 9

Het is even stressen maar dan heb je ook wat: als je vanaf 22 januari door de kaartverkoop heen komt, krijg je een vanouds overvol maar net even anders dan anders IFFR voorgeschoteld. De 45ste editie van het festival heeft namelijk een nieuwe kapitein aan het roer: Bero Beyer. En die vindt het ‘interessant om films met dezelfde bloedgroep en spirit bij elkaar te plaatsen’. Dus heeft hij vier programma’s uitgewerkt: Bright Future (met films van jonge, opkomende talenten en de bijbehorende Tiger Awards Competitie), Voices (actuele films van gevestigde filmmakers), Deep Focus (met retrospectieven en masterclasses) en Perspectives (dat de grensgebieden onderzoekt tussen film en beeldende kunst, muziek, games en installaties). Die vallen samen onder het algemene thema van dit IFFR: ‘ID Check’, over hoe we kijken naar onszelf, hoe we met de ander optrekken en hoe we samen een maatschappij kunnen opbouwen.

De openingsfilm is ‘Beyond Sleep’, naar W.F. Hermans’ bestseller ‘Nooit meer slapen’. Een buitenkansje, want landelijk is hij pas te zien vanaf 11 februari. En leuk: sinds kort heeft het IFFR een eigen winkel op iTunes. Daarin vind je films uit eerdere edities van het festival, én films die geen distributeur hebben en dus nooit te zien waren voor een groot publiek.

Je weet van gekkigheid niet meer wat je het liefst wilt kijken, en dan zijn er nog allerlei aanvullende programma’s. ‘ID: Gender.net’ bijvoorbeeld, over je eigen identiteit en de vrije interpretatie van gender (en de film ‘MA’; een moderne interpretatie van de pelgrimage van de heilige maagd Maria).

En dan nog wil de organisatie dat de bezoeker na afloop hongerig vertrekt. ‘Hongerig omdat het niet gelukt is om alles te zien, hongerig naar meer.’ Ja ja. Wij nemen wel een bioburger; het uitgaansleven heeft namelijk óók nog een programma.

iffr.com
youtube.com/iffrotterdam

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.