Kort

Einde aan ov-boetes

Nog even en studenten kunnen met hun mobiele telefoon inchecken in het openbaar vervoer. Dan komt er ook een einde aan de hoge boetes die studenten nu betalen als ze hun ‘reisproduct’ te laat stopzetten. De nieuwe betaalmethoden moeten tussen nu en eind 2023 ingaan.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat het kabinet online heeft gezet ter consultatie. Het is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd en iedereen kan verbeteringen voorstellen. De beoogde wet is gunstig voor studenten. Sinds de invoering van de ov-chipkaart moeten studenten hun ‘reisrecht’ zelf activeren bij een ophaalautomaat. Als hun recht verlopen is, moeten ze het eigenhandig weer stopzetten bij zo’n zelfde automaat.

Wie te laat is, krijgt boetes. Daar hebben de vervoersbedrijven vele tientallen miljoenen euro’s aan verdiend en ze deden ook hun best om deze situatie zo lang mogelijk voort te laten duren, bleek uit een reconstructie van het HOP. Zelfs in 2020, toen studenten door de corona-epidemie minder reisden, moesten ze nog 6,5 miljoen euro aan boetes betalen. Straks wordt het eenvoudiger. Dan zetten vervoersbedrijven de reisvoorziening van studenten stop zodra DUO doorgeeft dat ze geen reisrecht meer hebben.

HOP, Bas Belleman

(Foto: Dalia Madi)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.