Campus

Een stevig rondje pop

Eén dag, 45 gratis popconcerten en dat allemaal in één stad. Dan ben je toch dolgelukkig dat Rotterdam zo dichtbij is?
Wat: Popronde Rotterdam
Waar: Binnenstad Rotterdam, en live via ExxactTV en www.e

xxactfm.nl

Wanneer: zaterdag 9 november vanaf 14.30 uur

Prijs: Gratis

Partyprognose: 9


Eén dag, 45 gratis popconcerten en dat allemaal in één stad. Dan ben je toch dolgelukkig dat Rotterdam zo dichtbij is?


Ze wilden een mogelijkheid voor onbekende bands om zich te presenteren buiten hun eigen regio, en tour- en speelervaring op te doen. Een overzicht geven wat er op live muziekgebied – buiten de mainstream om – in Nederland in allerlei genres gebeurt. Dat was negentien jaar geleden in Nijmegen. Inmiddels selecteert de jury van de Popronde jaarlijks een dikke honderd bands uit circa duizend aanmeldingen, voor een gratis festival dat zo’n dertig steden aandoet.


Qua popmuziek kan het in Rotterdam niet op in de maand november. Zo’n beetje alle podia spelen in op de Rotterdamse Popweek, van 8 tot en met 17 november, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het Songbird Festival in De Doelen aan het eind van de maand. Het zijn helaas allemaal evenementen die je wel voelt in je portemonnee. Boek zaterdag 9 november vrij in je agenda, en je hebt een popshot waarmee je er weer maanden tegenaan kunt, en dat nog een stuk stufi-vriendelijker is ook. Sterker nog: een slimme planner pakt ook vrijdagavond 8 november nog even mee voor de Preview Night, met gratis optredens in Roodkapje van My Blue Van (21.15 uur) en The Subhuman (22.15 uur).


Klinkt onbekend? Geef het even, want de Popronde bracht namen voort als Blaudzun, Go Back To The Zoo, Roosbeef, Racoon, Marike Jager, Handsome Poets, Voicst en De Staat. Muziekblad Oor heeft zich inmiddels ook aan het festival verbonden, en zet al zijn kaarten in op Girl Beard (21.15 uur in café Linssen, Oude Binnenweg 119a), When We Are Wild (21.30 uur in De Schouw, Witte de Withstraat 80), Démira (je weet wel, van ‘De beste singer/songwriter’, 17.45 uur in Stalles, Nieuwe Binnenweg 11a) en The Elementary Penguins (16.15 uur in de Kunstuitleen, Nieuwe Binnenweg 75) – volgens het blad de toppers van dit jaar.


Je kunt een nauwkeurig uitgestippelde route afracen om vooral niets te missen, maar gewoon lekker kroegjes in- en uitlopen in één buurtje is misschien wel net zo leuk, want het barst van de leuke namen. Bells of Youth bijvoorbeeld, dat om 16.30 uur speelt bij de Coffee Company, Eendrachtsplein 2. Of Rogier Pelgrim (ook al een oud-deelnemer van ‘De beste singer/songwriter’ en pas nog in het voorprogramma van Janne Schra), om 19.00 uur in De Witte Aap, Witte de Withstraat 78. Ook leuk: Yorick van Norden, die Démira opvolgt in Stalles, Ed Struijlaart (21.45 uur in het Westerpaviljoen, Nieuwe Binnenweg 136) en Bombilate, om 22.45 uur in Opa aan de Witte de Withstraat 49A.


“Live-ervaring is de sleutel voor een band die echt goed wil worden”, zei zanger Torre Florim van De Staat. “De Popronde is voor ons essentieel geweest.” Maar vlak vooral jezelf niet uit; het festival is dé manier om gratis optredens mee te pakken van bands die over een jaar (of wat) de zalen vullen. Er is nog een afterparty ook, vanaf 0.00 uur in Rotown, met een optreden van Suit and Tie Johns. En yep, ook die kost je niets meer dan een paar biertjes – o, en de nachttrein terug natuurlijk. 


www.popronde.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.