Onderwijs

Dure master niet altijd de beste

Wie een tweede masteropleiding wil volgen, kan maar beter de prijzen vergelijken. Aan de ene universiteit betaal je duizenden euro’s meer dan aan de andere, terwijl het onderwijs lang niet altijd beter is, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Masters.


Het hoogste tarief vragen de medische masteropleidingen in Groningen. Die kosten 32 duizend euro per jaar, als de student niet meer in aanmerking komt voor het lage wettelijke collegegeldtarief van 1.771 euro. Masteropleidingen van alfa-richtingen kosten in Groningen 10,5 duizend euro en de rest dertienduizend euro per jaar.


Daarmee is de Groningse universiteit niet eens de duurste van Nederland. Dat is de Universiteit Utrecht, waar een tweede masteropleiding voor een alfa- of gammastudie 14,4 duizend euro per jaar kost. Het tarief voor exacte opleidingen is nog hoger: 17,9 duizend euro per jaar.


Vergelijk dat eens met de TU Delft en de TU Eindhoven. Die rekenen geen cent extra voor een tweede masteropleiding. Masterstudenten betalen er allemaal hetzelfde tarief, ongeacht of ze voor een eerste of tweede masteropleiding komen. Hetzelfde geldt voor Tilburg, waar studenten dan wel binnen de nominale tijd klaar moeten zijn. Anders gaan ze alsnog een hoger tarief betalen.


Van de universiteiten die een verhoogd tarief vragen, is de ‘goedkoopste’ de Radboud Universiteit Nijmegen, die nog altijd 9,1 duizend euro vraagt. Vlak daarachter komt Wageningen met 9,2 duizend euro.


Wageningen biedt wel de beste masteropleidingen, meent de Keuzegids. Samen met de Open Universiteit. Maar het ontloopt elkaar niet veel. Het goedkope Tilburg (1.771 euro per jaar) staat vierde van onderen met zestig punten, terwijl Maastricht (12 duizend euro per jaar) vierde van boven staat met 63 punten.


Helemaal onder in de instellingsranking belanden de twee Amsterdamse universiteiten. De UvA krijgt 55 punten en de VU 57 punten voor de masterprogramma’s. De scores zijn gebaseerd op studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête en deskundigenoordelen uit de accreditatie. Kengetallen over masteropleidingen willen de universiteiten niet of nauwelijks verstrekken.


Studenten moeten in principe het ‘instellingscollegegeld’ betalen voor een masteropleiding, als ze al eerder een masterdiploma hebben behaald. Alleen voor zorg- en onderwijsmasters is een uitzondering gemaakt. Wie bijvoorbeeld een masteropleiding Engels heeft gevolgd en leraar Engels wil worden, betaalt het lage tarief voor de masteropleiding tot eerstegraads leraar Engels.


Maar wie al eerder een educatieve master heeft afgerond en bijvoorbeeld een onderwijsbevoegdheid in een tweede vak wil halen, moet zelf voor de kosten opdraaien en het hoge tarief betalen.


 

Opera is allang niet meer een ellenlange, klassieke vertoning van Carmen of Madame Butterfly, waar je ouders je vroeger mee naartoe sleepten. Of tenminste, niet altijd. Het leent vaak genoeg van moderne muziek; laat grenzen vervagen. Net zoals moderne muziek zich gerust laat inspireren door opera. Mix beide met film, elektronica en performance – en ze hangen opmerkelijk dicht tegen elkaar aan.

Onder het thema ‘Het verloren paradijs’ (een verwijzing naar de zondeval) kun je tijdens de Operadagen voorstellingen zien in theater- en concertzalen, huiskamers en in de open lucht – en van klassiek tot modern. In het Gemaal op Zuid zingt de Chinese Xiao He terwijl hij zichzelf begeleidt op een akoestische gitaar, en de boel mixt met samples en loops. “Voordat ik het podium op ga weet ik nooit precies wat ik ga doen, muziek maken is net zoiets natuurlijks als eten, slapen of naar het toilet gaan.” Al liggen de Chinese en westerse muziek mijlenver uit elkaar, volgens de performer, en kun je ze maar beter niet proberen te combineren. Dag in de Branding draait officieel om eigentijdse muziek, maar laat zich flink inspireren door het verleden. Deze editie staat in het teken van filmmuziek. Door de hele stad zijn voorstellingen te zien, maar eentje mag je niet missen: in het Paard van Troje treedt Lilian Hak op met een elfkoppige band. Voor haar programma ‘Old Powder New Guns’ heeft ze stapels samples geknipt uit oude filmklassiekers en in Bangkok tot nieuw materiaal gecomponeerd. Bijzonder, al is het maar omdat jij nu eens degene bent die je ouders mee kan slepen voor een educatief theaterbezoek. 

Operadagen Rotterdam, van vrijdag 20 mei tot en met zondag 29 mei op diverse locaties in Rotterdam. www.operadagenrotterdam.nl

Dag in de Branding, op zaterdag 28 mei vanaf 15.00 uur, op diverse locaties in Den Haag. www.dagindebranding.nl 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.