Campus

Driving home for Christmas

Kerstmis. Na drie dagen bij je ouders weet je het wel. Doe eens gek: breng de kersttijd gewoon door in Delft.
Wat: Minivakantie in eigen stad
Waar: Delft
Wanneer: in de kerstvakantie
Prijs: varieert per evenement
Partyprognose: 7.5

De Rotterdammer die nog nooit op de Euromast is geweest, de Amsterdammer die het Rijksmuseum nooit van binnen heeft bekeken, de Parijzenaar die geen idee heeft hoe zijn stad eruit ziet vanaf de Eiffeltoren. Gek hoe we de hele wereld bereizen, maar de mooie plekjes die pal voor onze neus liggen, vaak overslaan. Oké, het is verleidelijk om je de komende twee weken vol te eten en vooral heel lang in bed te liggen. Maar dat is wel een beetje zonde, want dit is dé tijd om je eigen stad nu eens verder te bekijken dan alleen de route van de collegezaal naar je sociëteit.

Wist je bijvoorbeeld dat je kunt eten in het Lambert van Meerten Museum? Het voormalige droomhuis van de gelijknamige Delftse kunst- en antiekverzamelaar is al vier jaar gesloten voor publiek, maar tot en met 21 december kun je in pop-up theaterrestaurant Aan tafel bij Lambert een theatervoorstelling bekijken boven een viergangendiner. (aantafelbijlambert.com)

En zeg eens eerlijk: ooit weleens in toeristentrekker True Blue aan de Voorstraat geweest? Nu gaan dan. Elke donderdagochtend tussen 9.30 en 11.00 uur kun je er ‘een inspirerend gesprek’ voeren met stadsfilosoof Hubertus Bahorie. Mensen met een beperking serveren je er de koffie. “Durf samen te leren denken in deze tijd”, vindt Bahorie. Natuurlijk doe je er wel een fotosessie in klederdracht na, met al je huisgenoten. (truebluedelft.nl)

Een kerstconcert in één van de Delftse kerken (delft.nl) mag echt niet ontbreken op je Delftse bucketlist, maar óók leuk wanneer het eenmaal donker is: de Gruwel en Griezelwandeling met gids Via Vanessa, langs allerlei enge plekjes met een of andere vreselijke geschiedenis. Niet bedoeld voor kinderen, dus een enkele stalen zenuw is wenselijk. (viavanessa.nl)

Alternatief: in het zestiende-eeuwse stadhuis kun je een rondleiding volgen door de voormalige stadsgevangenis, waar ooit de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, gevangen werd gehouden en ter dood werd veroordeeld. (prinsenhof.nl)

Het voormalige Legermuseum al eens bezocht? Je kunt er op 20 december perfect kerstshoppen, tijdens een creatieve kerstmarkt met meer dan zestig kraampjes. Alles is er ‘original’, dus handgemaakt, vintage, gerecycled, fair trade, duurzaam geproduceerd of eigen ontwerp. (sites.google.com/site/originalvintagehandmade)

Natuurlijk zijn er grenzen aan hoe toeristisch je bezig kunt zijn. En na drie dagen kerst ben je ook gewoon toe aan een ouderwets feestje. Dat vier je op 26 december in Ciccionina, tijdens het Single Ball. Steekwoorden: gemaskerd, glazen muiltje, smoking, house en foto booth. (ciccionina.nl) Want hoe leuk zo’n minivakantie in eigen stad ook is, thuis komen is óók altijd fijn.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.