Ongecategoriseerd

‘Dit is geen goede ontwikkeling’

In de commissie die Luyben instelde, zit ook hoogleraar filosofie Jeroen van den Hoven, hoofd van de afdeling waar Studium Generale beleidsmatig onder valt.

Hij bevestigt dat er gesprekken over de keuzes van Vermeeren hebben plaatsgevonden. Hij vindt dat mensen best een eigen mening mogen hebben, ‘maar als je als medewerker van de TU media-aandacht zoekt, dan is het wat anders. Als medewerker van de TU heb je, ook in je eigen tijd, verplichtingen en verantwoordelijkheden.’


Van den Hoven vindt dat Studium Generale ‘best aandacht mag hebben voor buitenissige verschijnselen, maar dan moeten die wel in een context geplaatst worden’. “Dat dat nog steeds niet gebeurt, daarvan zouden misschien eens achter onze oren moeten gaan krabben. Ik ben niet degene die hier de kat de bel moet aanbinden, maar ik ben er niet blij mee. Dit is geen goede ontwikkeling.”

Dat vindt ook Dap Hartmann, docent op de afdeling innovation management and entrepreneurship. Zes jaar lang zat hij in de redactieraad van Studium Generale. Hij zegt vanaf het begin bezig te zijn geweest met de keuzes van Vermeeren. Hij noemt een lezing over graancirkels, complottheorieën over de ware toedracht van 9/11 en een lezing over vrije energiemachines als voorbeelden.

In oktober kwam voor hem ‘de druppel de emmer deed overlopen’, vertelt hij. Hartmann diende zijn ontslag in. “Tijdens de viering van het 65-jarig bestaan heeft Vermeeren zo’n onzinlezing gepland, iets over hoe de quantumtheorie gebruikt kon worden om het bewustzijn te verklaren.”



Dat ergerde Hartmann extra, omdat was afgesproken dat Vermeeren controversiële ideeën eerst zou voorleggen aan de redactieraad. “Dat had hij niet gedaan, omdat hij niet wist dat dit controversieel was, zei hij. Hij is ongeschikt voor zijn functie als hij geen onderscheid kan maken tussen onzin en serieus.”

Volgens Vermeeren is het programma voor de lustrumweek wel degelijk in zijn geheel aan de redactieraad voorgelegd. Pas nadat een buitenstaander had geklaagd over de lezing ontstond er volgens hem discussie. “Met de wetenschap van nu denk ik dat we als vergadering meer aandacht hadden moeten besteden aan de inhoudelijke kant van het feestweekprogramma. In de raad gingen op dat moment de discussies veel minder over de inhoud en veel meer over de vorm. Misschien is dat ook mede de reden geweest voor het cvb om de vorm, functie en werkwijze van een toezichthouder van Studium Generale te heroverwegen. Die discussie loopt nog.”



Hartmann benadrukt dat hij geen persoonlijke hetze wil voeren. “Ik vind dat een hoofd van Studium Generale objectief moet zijn in al zijn benaderingen. Het mag geen platform worden voor zijn eigen pseudowetenschap. Er mag best een open discussie plaatsvinden, maar dan moet hij geen sprekers uitnodigen met wie discussie voeren zinloos is. Als gerenommeerde wetenschappers in serieus debat gaan met mafketels, dan zijn die mafketels blijkbaar volwaardige gesprekspartners. Dat is een enorm dilemma.”

Volgens hoogleraar deeltjesoptica (TNW) Pieter Kruit, dacht niet iedereen in de redactieraad van Studium Generale er zo over. Dacht, want sinds mei 2011 is er officieel geen redactieraad meer. Kruit was twee periodes lang voorzitter, maar stopte ermee omdat ‘de positie van de raad niet meer duidelijk was in relatie met de commissie-Luyben’. “Ik had het gevoel dat het niet erg effectief was wat we konden doen.” De redactieraad was er om het beleid vast te stellen en om mee te denken over de programmering.



Zelf denkt Kruit dat Studium Generale juist bij controversiële onderwerpen ‘die raken aan de wetenschap van de TU Delft’ ook de standaard-wetenschappelijke mening moet laten horen, ook bij de lezing over de quantumcomputer. “Daar wordt het wat mij betreft alleen maar interessanter van.”

Floris van den Berg, filosoof en universitair docent aan de Universiteit Utrecht, schaart zich als oud-medewerker van Vermeeren achter de kritiek. Twee jaar lang werkte hij bij Studium Generale in Delft, totdat Vermeeren tot Van den Bergs verrassing zijn contract niet meer wilde verlengen. “Ik had sceptische vragen gesteld aan Bert Janssen, die een lezing gaf over graancirkels. Daar was Vermeeren het duidelijk niet mee eens.”



Van den Berg vertelt in Delft veel discussies te hebben gevoerd over waar Studium Generale aandacht aan zou moeten besteden. “Ik zeg: alleen aan wetenschappelijke theorieën. Je hebt een universitair keurmerk. Als je al iemand als Janssen laat spreken, zet er dan een criticus tegenover. Ik vond het niet kunnen dat er iemand werd uitgenodigd die echt in ufo’s geloofde. Daar verschilden we heftig van mening over.”

Vermeeren zegt zich niet te herkennen in het beeld dat hij slecht kritiek kan verdragen. ‘In mijn aanstelling staat dat ik ‘grensoverschrijdende’ activiteiten voor Studium Generale en derhalve voor de TU moet programmeren. Daar horen dus ook controversiële onderwerpen bij. Inherent aan controverse is dat er tegenstanders kunnen zijn die het totaal oneens zijn met het gepropageerde. Bij mijn sollicitatie en aanstelling – de commissie was onder leiding van toenmalige voorzitter van de SG-redactieraad, prof.dr. Joop Doorman – is mij expliciet en nadrukkelijk gevraagd van tijd tot tijd de controverse te zoeken. Hij vroeg mij letterlijk bij mijn sollicitatie of ik bereid was van tijd tot tijd een “rel te veroorzaken”.’



Coen Vermeeren, die sinds 2009 lid was van de redactieraad van Delta, heeft deze taak woensdag per direct neergelegd. 

Shaping up
Foams, moulds and bearings. Lately, many parts for the DUT Racing car have been arriving at the campus. Now that the design has been completed, companies sponsoring the racecar are sending in their material contributions. Did we already mention the printed circuit boards and the aluminum? Meanwhile the race agenda has been set for 13–17 July in Silverstone (UK) and 2–7 August in Hockenheim, where no less than 29 electric student racers will compete.

Open days: 31 March and 1 April 2011

Ecomarathon
Less fast, but incredibly economic is the Ecorunner3 – the hydrogen car under construction for the 27th edition of the Shell eco-marathon. This super slick, ultra-light, cigar-shaped vehicle is expected to drive 3,000 kilometres on the equivalent of 1 litre of fuel. That is 25 percent more than its prize-winning predecessor Ecorunner2 (Dutch best competitor 2010). The current world record by Polytechnic Nantes (France) is 4,896 kilometres per litre.   

www.ecorunner.nl

Electro bike
Over the last five years sales of electro bikes in the Netherlands have tripled to 150,000 per year. Electro bikes (or e-bikes) support electrical power pedalling up to 25 kilometres per hour and require no license. Municipalities from the The Hague region (‘Stadsgewest Haaglanden’) wanted to know if e-bikes can help to reduce traffic congestion by, for instance, providing an alternative for commuters. Jeroen Loijen (Civil Engineering and Geosciences) wrote his Master’s thesis on the subject. He discovered that most e-bike owners are elderly citizens living outside the urban centres who use the bikes primarily for recreational purposes. Loijen states that commuting traffic by e-bike is growing, however, but that the effect on mobility is not yet clear. E-bike commuting, he proposes, can best be stimulated by corporate pilot projects. Such pilots have been successful thus far elsewhere in encouraging commuters to switch from cars to e-bikes. 

Jeroen Loijen, ‘Elektrische fietsen in de stroomversnelling’, January 2011, thesis supervisor Pieter Schrijnen MSc (CEGS).

Nuclear storage
The Dutch province of Brabant has asked Professor Theo Olsthoorn to explore the effects of underground nuclear storage in Belgium. Prof. Olsthoorn works as a lecturer and researcher at the faculty of Civil Engineering and Geosciences’ water resources section. Belgium has well-developed plans to store nuclear waste in 250 metre deep clay layers. The adjacent province of Brabant fears radioactive contamination of its drinking water.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.