Onderwijs

Delftse tramprimeur in Utrecht?

De slimme stroomleidingen die magnetische stoorvelden van de tram moeten verminderen, konden hun primeur wel eens in Utrecht beleven in plaats van op de TU-campus, schrijft Pr

Physicus-januari 2014: ‘Tramlijn 19 door het Mekelpark’

‘Ergens in de toekomst, nadat een nieuwe Sebastiaansbrug is gebouwd, zal er een tram door het Mekelpark rijden’, begint Kruit (TNW) zijn stuk. Hij ziet de huidige aanleg van de trambaan over de campus kennelijk nog niet als directe voorbode van lijn 19.


Jaren geleden was dat wel zo, en schrokken onderzoekers bij TNW van het idee van een tramlijn voor hun deur. Kruit laat zien dat een tram op 50 meter afstand velden tot 300 nanotesla opwekken. Dat betekent voor een elektronenmicroscoop een vertekening van 20 nanometer. Dat was reden voor Kruit om aan de bel te trekken.


In zijn stuk ‘Tram 19 door het Mekelpark’ doet hij het compensatiesysteem uit de doeken dat hij samen met Prof. Lou van der Sluis (EWI) en het bedrijf EM Power Systems ontwierp en dat de magnetische velden met een factor zes moet verkleinen.


Het systeem wordt nu in Delft aangelegd, maar Kruit verwacht dat het in Utrecht eerder zal functioneren: “Intussen overweegt men in Utrecht om hetzelfde idee te gebruiken voor de tram door de Uithof. Als de Utrechtenaren hun planning waarmaken, hebben zij waarschijnlijk de primeur van deze Delftse innovatie.”


Zie ook: Muting the tram’s magnetic fields – TUDelta, 19 november 2012. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.