Kort

Delftse ‘memristors’ beste tech-idee

Hij won er al de prestigieuze European Union ECS Innovation Award 2020 mee, maar de Delftse hoogleraar Said Hamdioui mag zich nu ook de bedenker noemen van het beste tech-idee van 2021, althans: volgens de jury van wetenschapsblad KIJK Magazine. KIJK-redacteur Laurien Onderwater overhandigde hem gistermiddag op de Delftse campus de bijbehorende award.

(Foto: Kijk)

Met zijn memristors – een samentrekking van memory en resistance – ontwikkelde Hamdioui een nieuwe nanoschaal-benadering van computerarchitectuur die onder andere veel energie-efficiënter is. “Het Internet of Things vereist grote rekenkracht die bovendien heel zuinig met energie moet omgaan. Memristors kunnen daar de basis voor zijn en dat maakt dit idee, hoe jong ook, belangrijk”, zo verklaart KIJK-hoofdredacteur en jurylid André Kesseler de keuze voor Hamdioui’s vinding. Met dat idee liet hij onder andere een vernuftig hersenimplantaat, een herbruikbaar waterfilter en een nieuw soort superbatterij achter zich.

Dit jaar kwam een derde van de genomineerde beste tech-ideeën van de TU Delft. De tien állerbeste ideeën staan beschreven in de KIJK-editie die op 18 november verscheen, met daaronder de winnaar van de publieksprijs: een in Groningen ontwikkeld membraan van (scrabble-alert!) superamfifiele vitrimeer. (ME)

Marieke Enter / Nieuwsredacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.