Onderwijs

De week van.. Yuli & Jack

Vijf mensen kan hij aannemen, voor een periode van vijf jaar. Natuurkundige prof. Yuli Nazarov van het Kavli Instituut voor Nanowetenschappen (TNW) heeft een ERC Advanced Grant van anderhalf miljoen euro gekregen voor zijn onderzoeksvoorstel met de klinkende naam Hitsuperju (Higher-dimensional topological solids realized with multi-terminal superconducting junctions).

“Ik verwacht spectaculaire resultaten”, zegt hij enthousiast. Het project draait om topologische materialen. Dit zijn materialen die in bepaalde toestanden zowel eigenschappen van geleiders als van isolatoren bezitten. Topologische materialen zijn recentelijk ontdekt en een hot topic in de vastestoffysica omdat je er een kwantumcomputer mee zou kunnen maken gebaseerd op Majorana fermionen.

Biotechnologen worstelen al dertig jaar met een mysterie. Waarom hebben gisten zuurstof nodig om te overleven? Voor hun metabolisme is het niet nodig. Ze produceren alcohol via een chemische reactie die geen zuurstof vergt. Ook biotechnoloog prof.dr. Jack Pronk (TNW) heeft een ERC Advanced Grant van de EU gekregen. Hij kan 2,5 miljoen euro besteden aan onderzoek aan de zuurstofbehoeften van gisten en schimmels. Zijn project heet Eloxy (‘Eliminating Oxygen Requirements in Yeasts’). “Ik wil die puzzel nu eens oplossen”, zegt hij. “Alleen bakkersgist, het werkpaard van de biotechnologie, overleeft zonder zuurstof. Maar er zijn talloze andere gisten die we graag in de industrie willen gebruiken die dat trucje niet kunnen. Het is vaak lastig om ze te voorzien van zuurstof. Die gisten zijn interessant, omdat ze kunnen overleven bij extreem hoge temperaturen of zure omstandigheden. Als we er achter komen wat de rol van zuurstof is, kunnen we gisten misschien wel zo genetisch modificeren dat we ze kunnen inzetten in grootschalige, zuurstofloze processen.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.