Campus

De vetste line-up ooit

Een line-up met Moss, Laura Jansen, Moke en Triggerfinger is normaal gesproken alleen weggelegd voor grote muziekfestivals als Lowlands en Pinkpop. Maar deze zaterdag zijn ze allemaal in Delft te bewonderen op Westerpop.

De collega’s van René Steijger kwamen het afgelopen jaar regelmatig ongerust bij hem kijken of het wel goed met hem ging. “Iedere keer als ik weer een toezegging kreeg van een topartiest, sprong ik een gat in de lucht. Dan kwam er een ouderwetse yell uit. Iedereen mag dat horen, het maakt me niet uit waar ik dan ben, zo blij ben ik”, zegt Steijger. “Dit jaar hebben we de vetste line-up ooit. Je hoopt op een publiekstrekker bij het organiseren van een festival, nu hebben we er vijf. Ik heb wat af gejuicht.”

Steijger mag met recht trots zijn. De bands die in Delft optreden zijn imposant. Neem Moss. Ze braken dit jaar door met liedjes als ‘I apologise’ en ‘The Brick Moon’. Ze maken melodieuze muziek en hun teksten zijn ijzersterk. “Recensenten noemden hun tweede album ‘Never be scared/Don’t be a hero’ de beste plaat van Nederlandse bodem. De muziek greep me aan en vorig jaar op Noorderzon vond ik ze live erg goed. Ik wilde hen daarom erg graag voor Westerpop hebben. We konden ze vroeg boeken, daarna braken ze ineens door. Dat was mazzel.”

Ook is dit jaar de ruige gitaarrock van Triggerfinger te horen. Met de liedjes van hun album ‘What grabs ya?’ spelen ze je nekharen overeind. Net als Moss stonden zij onlangs op Lowlands. “Ze treden heel selectief op omdat ze bezig zijn met hun nieuwe plaat. Ze speelden dit jaar op vier grote festivals en wilden maar op één klein festival staan. Dat van ons!” De programmeur van Westerpop had niet alleen mazzel. Hij kent de muziekwereld goed. Hij krijgt tips van platenmaatschappijen over nieuw talent. Ook pluist hij alle muziekbladen door op zoek naar nieuwe bands en bezoekt hij veel concerten. Bij Noorderzon staat hij vooraan. “Dat is het eerste, belangrijke festival van het seizoen. Daar ontdek ik vaak de artiesten die later in het jaar pas echt doorbreken.” Zo hoorde hij vorig jaar Laura Jansen, die een paar maanden geleden de hitlijsten bestormde met de ‘Single Girls’ en de cover ‘Use Somebody’. Ze begon haar zangcarrière in Los Angeles. Daar trad ze veel op in The Hotel Cafe, waar John Mayer ook zong. “Voor Jansen waren er in het begin nog niet veel kapers op de kust. Veel programmeurs durven het niet aan om een singer/songwriter met een grote vleugel op het podium neer te zetten. Wij wilden haar wel. Ze zong niet vaak op grote festivals, maar alle kleine zalen waar ze speelde, waren uitverkocht. En zo raakte ze steeds bekender.”

Verder is op het festival nog de ruige Amsterdamse rock van Moke, psychedelische elektro van The Asteroids Galaxy Tour, rauwe blues van Guy Forsyth en rockfolk van La Caravane Passe te beluisteren. De laatste band is een Gogol Bordello, momenteel een van de beste punkfolkbands, in de dop. Zij sluiten het festival groots af. Tussen de optredens door vermaken straattheaterartiesten het publiek met gekke typetjes als ober Joop, het modderige standbeeld Miss Mudde en de grote versierder Gele Loverman, compleet met felgele pruik.

Wie nog meer goede, maar nog onbekende muziek wil horen, kan vrijdag al op het festival terecht. Dan strijden lokale bands om de Peter Tetteroo Bokaal. De winnaar mag het festival van volgend jaar openen. Nieuw is het kleine podium op zaterdag, een initiatief van de Popunie. “Wij hebben geen invloed gehad op die programmering, maar ik ben erg enthousiast over deze jonge bands”, zegt Steijger. Op het Stage Europe Network, staan bands uit IJsland, Frankrijk, Polen, Noorwegen, Duitsland en Nederland. “Het is een Europees uitwisselingsproject, een rondreizend circus van jonge talenten die overal in Europa gaan optreden”, zegt Steijger. “Het past perfect bij Westerpop.” 

Westerpop, vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus, sportterrein Grotius College (150 meter achter Delft CS, Frank van Borselenstraat). Vrijdag vanaf 18.45, zaterdag vanaf 13.30. www.westerpop.nl

If you’d like to comment on anything appearing on the English Page or on a university-related matter, or if you have a question or suggestion for us, send your emails to d.mcmullin@tudelft.nl. We welcome all feedback from our readers. Letters intended for publication should include your name and be no longer than 350 words. This edition of Delta is also available online at www.delta.tudelft.nl, where you can also access the English Page archive.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.