Campus

De Starter: Vertepac

In de serie De starter vertellen ondernemers van de ondernemersbroedplaats YesDelft over hun leermomenten, verkeerde inschattingen en fouten. Dit keer: Vertepac.

De Vertapac is bedoeld voor de high end-gebruiker in outdoorsports als skiën, snowboarden, surfen, mountainbiken en klimmen. (Foto: Fabrizio Conti / Unsplash)

Visie en een tomeloos enthousiasme. Zonder die twee eigenschappen lukt het je nooit een startup te beginnen naast een florerend eigen bedrijf. Maar dat kent met een beetje pech ook een keerzijde.


Nee, er was geen noodzaak. Industrieel ontwerper (studie: 1991-1996) Stanley Sie (44) runde al ruim twaalf jaar zijn goedlopende designbureau Squidbone, toen zakelijke kennis Jeroen Janssen hem vroeg om, samen met een derde partner achter de schermen, aan de slag te gaan met Vertepac. Janssen had een innovatief concept én een markt te veroveren, en Sie leek hem dé man voor het ontwerp. Dat concept: een modulair draagsysteem voor diverse maten rugzakken, of sportbenodigdheden als surfboards, die je er gewoon op klikt. ‘De eerste rugzak met zijn eigen ruggengraat’, die ultieme bewegingsvrijheid belooft voor de gebruiker.


Kat in het bakkie, toch? Nou, de Vertepac is wel bedoeld voor de high end-gebruiker in outdoorsports als skiën, snowboarden, surfen, mountainbiken en klimmen – o, en toevallig héél geschikt om een bierkrat mee te sjouwen. Tussen de 300 en 350 euro moet ‘ie kosten, en dat is voor het instapmodel.


Wervelrugzak

Vertebra betekent wervel, pack betekent rugzak. De naam voor de startup was nog wel de kleinste horde. Maar zo’n tweede onderneming combineren met een bloeiende zaak én een gezin, bleek een taaie kluif, vertelt Sie. “Mijn tip: stel grenzen en bewaak de balans tussen zakelijk en privé. Ik was op een gegeven moment alleen nog maar bezig met mijn ondernemingen.” Het feit dat hij er en passant ook nog even zijn kinderboek ‘De Billenbultenkoning’ bij publiceerde, maakte het er niet rustiger op in huize Sie. “In al mijn enthousiasme vergat ik te genieten en uiteindelijk liep mijn relatie erop stuk.


Als perfectionist heb je vaak het gevoel dat een product nooit helemaal af is. Je moet echt op tijd durven zeggen: ‘Weet je, goed is goed genoeg.’ Maar het resultaat staat.” Het product vult naar Sie’s zeggen net die niche in de rugzakmarkt: rugzakken op een heupgordel die de rug volledig ontlast en die de gebruiker niet beperkt in zijn bewegingsvrijheid.


Dan zou je na bijna vijf jaar kans om meters te maken verwachten dat de Vertepac op zijn minst te koop is in de webshop, maar niets is minder waar. “Een andere tip”, lacht Sie: “Ga volledig voor je startup als je de mogelijkheid hebt. Dat was bij Jeroen en mij niet mogelijk, in verband met onze gezinnen en onze eigen bedrijven. Daardoor duurde het proces langer.”


Benelux-patent

Op een belangrijke beurs in Duitsland haalde Vertepac veel aanzien van zowel grote als kleine outdoormerken. “Maandenlang hebben we onderhandeld met potentiële partners in de Verenigde Staten, Japan, Zweden en Duitsland, over vormen van samenwerking. Maar uiteindelijk hebben we besloten op eigen kracht verder te gaan. Sie en compagnons bereiden nu een kickstarter crowdfunding campagne voor. Het Nederlandse patent op het draagsysteem hebben ze inmiddels in de pocket, internationaal zijn de aanvragen ingediend. Vertepac gaat er nu echt komen. “Volledig onafhankelijk.”


www.vertepac.com

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.