Campus

De Starter: Bird Control Group

Een ingenieurstitel is geen voorwaarde om een rap groeiende onderneming te leiden, ontdekte Steinar Henskes tijdens de oprichting van zijn Bird Control Group.

Steinar Henskes: “Als ondernemer moet je zorgen dat je de Apple bent, dan mág je ook een beetje duurder zijn.” (Foto: Marcel Krijger)

Een ingenieurstitel is geen voorwaarde om een rap groeiende onderneming te leiden. Groots denken en een beetje bluffen wel, ontdekte Steinar Henskes tijdens de oprichting van zijn Bird Control Group.


Bluf was het natuurlijk, aanvankelijk. De Bird Control Group van Steinar Henskes (24 en gesjeesd in elektrotechniek) bestond drieënhalf jaar geleden slechts uit zijn eigen persoon. Maar wie niet groots durft te denken, zal altijd klein blijven, is zijn motto. En zo kwam het dat zijn bedrijf in lasertechnologie nu met vijftien man opereert in zeventig landen, en vijftien verschillende producten aanbiedt in acht markten. Negentig procent van zijn verkoop komt puur voort uit het feit dat klanten hém benaderen. “Hoe goed het echt gaat? Nou, dónders goed”, lacht Henskes. Meer cijfers geeft hij niet. Hij kan er goed van eten – that’s it.


En dat allemaal door vogels op een diervriendelijke en duurzame manier te verjagen uit gebieden waar commerciële activiteiten plaatsvinden. Niks gelikt ondernemingsplan, geen langgekoesterde jongensdroom. “Puur toeval”, zegt Henskes. “In 2010 runde ik mijn zoveelste onderneminkje, die keer in laseronderdelen. Per ongeluk ontdekte ik dat vogels schrikken van laser. Leuke kans, dacht ik.” Hij ontwikkelde een vogelverschrikker van laser voor de agrarische sector, en Bird Control Group was geboren.


De agrariërs zijn nog steeds klant en inmiddels nemen ook de luchtvaart, olie- en gasmarkt, de industrie, visserij, recreatie, vastgoedmarkt en leveranciers van duurzame energie gretig aftrek bij Henskes en consorten. “We leveren niet alléén maar laser”, legt hij uit. “Het is een door ons gepatenteerde combinatie van laser, licht en geluid. Die is niet schadelijk voor de ogen van mens en dier en is niet hinderlijk voor de omgeving.” Het leverde het bedrijf onder andere een innovatieprijs op van het Wereld Natuur Fonds.


Duidelijk: met de broodnodige ondernemersgeest van Henskes zit het wel goed. Maar in je eentje een bedrijf opstarten, dat zou hij niet zo snel een tweede keer doen. “Je mag het wiel echt helemaal zelf uitvinden. Er is niemand om mee te spiegelen en je weet maar zoveel als één persoon. Ik zou het anderen absoluut afraden.” Uiteindelijk is het zijn bedoeling dé autoriteit te worden op het gebied van het voorkomen van conflicten tussen mensen en vogels. Er moeten kantoren komen in Boston en Azië om klanten op lokaal niveau te bedienen. “Alleen maar met de beste mensen, want dat betaalt zich altijd terug. Als ondernemer moet je zorgen dat je de Apple bent, dan mág je ook een beetje duurder zijn.” (JB)


birdcontrolgroup.com

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.