Onderwijs

Is de Rijksuniversiteit Groningen echt de beste?

Zijn buitenlandse studenten werkelijk zo tevreden over de Rijksuniversiteit Groningen als deze zelf beweert? Daar vallen wel wat kanttekeningen bij te plaatsen.


Maandag verstuurde de Groningse universiteit een jubelend persbericht: internationale studenten vinden de RUG de beste universiteit van Nederland. In een mum van tijd stond het nieuws op websites van kranten als De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en de Volkskrant.


Het zou blijken uit de Internationale Studenten Barometer, een wereldwijd onderzoek naar de tevredenheid onder internationale studenten. “Het is al het derde jaar achtereen dat de RUG in dit onderzoek naar voren komt als de meest aanbevolen universiteit”, aldus het persbericht.


Die ‘barometer’ is van een internationaal bedrijf dat I-graduate heet. Elk half jaar peilt het de stemming onder meer dan tweehonderdduizend internationale studenten van een paar honderd instellingen in zestien landen. Daar rolt geen ranglijst uit, maar een ‘benchmark’. De onderwijsinstellingen zien elkaars scores niet, maar weten alleen hoe goed zij zelf presteren ten opzichte van de rest.


Inderdaad scoort Groningen het hoogst van alle deelnemende Nederlandse universiteiten op de vraag hoe tevreden de buitenlandse studenten in het algemeen zijn, bevestigt Nanette Ripmeester van I-graduate.


Maar er deden slechts acht Nederlandse universiteiten en vier hbo-instellingen mee. Vijf universiteiten, waaronder ook de TU Delft, hielden zich erbuiten. Dat maakt de claim van Groningen op zijn minst twijfelachtig.


De meeste internationale wo-studenten gaan naar de Universiteit Maastricht, die de enquête niet liet invullen. “Wij hebben onze eigen studenttevredenheidsonderzoek”, zegt een woordvoerder, “al overwegen we wel om weer aan te haken.”


Bovendien mag de RUG geen inzage in de cijfers geven, zodat buitenstaanders de uitkomsten niet op waarde kunnen schatten. “We mogen zelf bepalen wat we wel en niet naar buiten brengen”, zegt een medewerker van de marketingafdeling, “maar we mogen geen volledige inzage bieden. Daar hebben we voor getekend.”


Druist het niet tegen de academische regels in om een persbericht te verspreiden dat niet te controleren valt? “Ze doen het allemaal”, zegt de marketingmedewerker. “Let maar op, alle universiteiten pakken er hun eigen puntjes uit. Zo gaat het al jaren.”


Volgens het onderzoek van I-graduate zijn internationale studenten hier vooral tevreden over de laboratoria, internettoegang en veiligheid. Maar de organisatie van het onderwijs laat te wensen over, net als de loopbaanbegeleiding en de catering.


In het onderzoek participeerden behalve Groningen ook de universiteiten van Rotterdam, Tilburg, Twente, Wageningen en Nijmegen en de twee Amsterdamse universiteiten. Van de hbo-instellingen deden Saxion, Stenden, de Haagse Hogeschool en de Hanzehogeschool mee.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.