Niet ‘onze’ TU-onderzoeker en -docent Rolf Hut, maar Rick Scholte van ingenieursbureau Sorama is woensdag tijdens De Dag van de Ingenieur in de Aula verkozen tot Ingenieur van het Jaar.
Voormalig TU-promovendus Martin Baptist won de publieksprijs. TU-onderzoeker en docent Rolf Hut was derde finalist.
Scholte kreeg de bijbehorende Prins Friso Ingenieursprijs tijdens de Dag van de Ingenieur woensdag 19 april uit handen van ir. Gerald Schotman, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). De prijsuitreiking vond plaats in bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel, in de aula van de TU Delft.
De nieuwgekozen Ingenieur van het Jaar ontwikkelde een methode om geluid driedimensionaal in beeld te brengen. Zijn gepatenteerde methode helpt niet alleen bij het verminderen van geluidsoverlast door industriële producten, maar ook tegen agressie en criminaliteit in de gebouwde omgeving. Scholte studeerde elektrotechniek aan de Universiteit Twente en promoveerde aan de TU Eindhoven.
Publieksprijs
De publieksprijs ging naar dr.ir. Martin Baptist (1972), senior scientist bij Wageningen Marine Research. Hij studeerde in Wageningen af als ecoloog en promoveerde in 2005 aan de TU Delft bij waterbouwkunde. Volgens KIVI maakt hij groene oplossingen voor de waterbouw door als eco-ingenieur zijn technische en ecologische kennis te combineren.
Derde finalist
De derde finalist was TU-onderzoeker en docent Rolf Hut (CiTG), onder meer bekend vanwege zijn educatieve waterprojecten. Hij bezocht onlangs met andere TU-onderzoekers Myanmar om met zelfgemaakte GPS-trackers en gekleurde ballonnen de Irrawaddy rivier in kaart te brengen.
Ook deed Hut langs de Rijn metingen van medicijnresten. Opvallend was zijn project Alcatraz voor Discovery Channel, waarin hij samen met Olivier Hoes (TU Delft) en Fedor Baart (Deltares) de ontsnapping van de gevangenis van Alcatraz nadeed in een bootje van aan elkaar genaaide regenjassen. Dat had hem wellicht geïnspireerd bij het ‘posterpak’ waarin hij vandaag verscheen: Dat was gemaakt van zijn wetenschappelijke posters.
Gedreven
Om in aanmerking te komen voor de titel Ingenieur van het Jaar moesten kandidaten onder meer hebben bijgedragen aan de ontplooiing of ontwikkeling van ingenieursvakken en opvallend en onderscheidend werk hebben geleverd. Daarnaast moesten ze gedreven zijn, vernieuwende doelen nastreven en bijgedragen hebben aan een duurzame oplossing van een probleem.
Nobelprijswinnaar prof.dr. Ben Feringa ontving vandaag de Academic Society Award. De hoogleraar Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen wint deze prijs vanwege het grote belang van zijn onderzoek en de aansprekende wijze waarop hij de verbinding weet te leggen tussen wetenschap en maatschappij.
Comments are closed.