Onderwijs

Chaos dreigt bij entree Rijksmuseum

De ingang in de passage van het Rijksmuseum gaat op piekdagen tot honderden meters lange wachtrijen leiden, aldus onderzoeker dr.ir. Winnie Daamen (CiTG).

In de plannen voor de renovatie van het Rijksmuseum wordt de entree verlegd naar de openbare passage in het hart van het museum. Hierdoor neemt de drukte daar fors toe door wachtende bezoekers en doorgaande voetgangers en fietsers.

Daamen van de sectie transport & planning (CiTG) deed onderzoek naar de te verwachten drukte op verzoek van de stichting Rijksophetplein. Eind januari publiceerde ze haar bevindingen. Daamen voorspelt onder meer honderden meters lange wachtrijen en sluiting van de passage voor fietsers gedurende 85 dagen per jaar. Het ontwerp van de passage voorziet in parallelle fietspaden en trottoirs.

Daamen gaat uit van twee miljoen bezoekers per jaar en van beperkte buffercapaciteit (vanwege brandweervoorschriften) van de binnenhoven van het vernieuwde museum. Op 85 piekdagen per jaar verwacht ze te veel drukte (meer dan 0.71 bezoekers per vierkante meter). De meeste problemen zijn te verwachten rond opening en sluiting van het museum.
Een half uur voor opening begint een wachtrij die in de loop van de dag tot 350 meter uit kan groeien richting Museumplein. Bezoekers vanuit het centrum wachten op het trottoir aan de overkant en moeten na een uur wachten eerst het fietspad oversteken.

Aan het einde van de bezoekdag stromen er 180 mensen per minuut het museum uit. Een deel van hen moet de fietspaden oversteken om naar het centrum te komen, een ander deel zal vanwege de drukte op het fietspad lopen. Om ongelukken te voorkomen zal het fietspad tijdens piekdagen gesloten moeten worden, adviseert het rapport.
Daamen presenteerde de resultaten in de Amsterdamse Akademie voor Bouwkunst voor onder andere Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en projectleider Rijksmuseum Peter Derks. Die hebben laten weten vervolgonderzoek te willen instellen.

Voor de 23e keer vinden op 27 en 28 mei de Civiele Bedrijvendagen plaats. Tijdens dit tweedaagse evenement op de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen presenteren zestig bedrijven uit de civiele sector zich. De bedrijvendagen zijn een goede gelegenheid om een stageplaats, afstudeerplek of baan te vinden. Daarnaast voorzien ze in case studies, workshops, lunchlezingen en een cv-check. 

www.civielebedrijvendagen.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.