Eén op de vier jongeren was begin 2021 ‘psychisch ongezond’, meldt statistiekbureau CBS. Vaker dan in andere tijden voelden jongeren zich somber, onrustig of ongelukkig.
Iedereen kent de verhalen over studenten die achter hun laptop wegkwijnen, en nu meldt ook het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de coronacrisis erin hakt bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Het CBS meet elk jaar de mentale gezondheid met een vragenlijst over somberheid, zenuwachtigheid, kalmte en gelukkig zijn. Deze keer hebben zo’n tienduizend mensen die ingevuld.
Begin 2020, vlak voor de eerste lockdown, zat zo’n twaalf à vijftien procent van de jongeren niet lekker in zijn vel. Een jaar later was dat zo’n tien procentpunt hoger. In andere leeftijdsgroepen is het verschil kleiner.
Bron: CBS.
Het CBS maakt onder jongeren geen onderscheid naar opleidingsniveau, zodat hbo- en wo-studenten hier niet te onderscheiden zijn van hun leeftijdsgenoten. Maar de cijfers passen bij de verhalen over jongeren die gebukt gaan onder de crisis.
Het strookt ook met ander onderzoek, bijvoorbeeld van de Radboud Universiteit. Die stelde afgelopen juni vast dat ruim de helft van de Nijmeegse studenten zich slechter voelde dan een jaar geleden. Eén op de tien voelde zich zelfs ‘veel slechter’.
- Eenzaam, neerslachtig of ongemotiveerd? Studentpsychologen Wouter Backx en Janne de Kan vertellen wat je kunt doen en waar je hulp kunt vinden.
Open
De psychische problemen onder studenten zijn een voorname reden om het hoger onderwijs meteen aan het begin van het studiejaar open te gooien, tegen het advies van het OMT in. Opvallend genoeg hebben weinig studenten studievertraging opgelopen, meldden de universiteiten begin deze week in een persbijeenkomst.
Heb jij hulp nodig?
- Je kunt de studentpsychologen van de TU Delft bereiken via psychologen@tudelft.nl. De wachttijd is momenteel acht tot tien weken, maar er is ook een dagelijks inloopspreekuur.
- Online hebben de studentpsychologen tips en tools gepubliceerd over studeren tijdens de coronacrisis, waaronder een pagina over hoe je psychische problemen herkent.
- Motiv biedt zelfhulpgroepen en individuele gesprekken en een student support-lijn.
- Denk je aan zelfmoord en wil je nu contact? Bel of chat anoniem met 113
- Maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Neem dan contact op met ‘Meldpunt Bezorgd’, via 0900 040 040 5 of de website. Deze zorg is bestemd voor mensen die in Delft wonen. Maak je je zorgen om iemand van buiten Delft? Neem dan contact op met 112 of 113.
HOP, Bas Belleman / Delta
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.