Onderwijs

Buitenbarren taboe

Handtekeningenactie of niet: Duwo wil geen buitenbarren meer op het studentencomplex Krakeelhof. Veel te gevaarlijk.
De buitenbarren op studentencomplex Krakeelhof zijn jarenlang gedoogd. Maar nadat in mei een student door een val van het balkon ernstig hoofdletsel opliep, verbood Duwo de balustradebarren.

De barren, ongeveer negentig in totaal, zijn inmiddels allemaal verwijderd. “We hebben ze jarenlang oogluikend toegestaan”, zegt Sander Jongerling van studentenhuisvester Duwo. “Maar na het ongeval vroeg de vader van het slachtoffer waarom wij als verhuurder niet eerder tegen de buitenbarren waren opgetreden. Hij wilde niet dat een dergelijk ongeval nog een keer kon gebeuren”, zegt Jongerling. “We hebben meteen actie ondernomen na dat gesprek.” 

Duwo testte enkele buitenbarren en kwam tot de conclusie dat ze niet stevig genoeg waren. De geteste constructies aan de balustrade waren instabiel. Een algeheel verbod volgde. Studenten van de Krakeelhof zijn boos. “Niet alle buitenbarren hadden een gammele constructie”, zegt Evelyne Salters van de Algemene Bewonersorganisatie (Abo). “De meeste zaten heel stevig aan het trappenhuis bevestigd en vormden geen enkel gevaar. We hadden liever gezien dat Duwo ze allemaal op veiligheid en stabiliteit had getest, in plaats van ze te verbieden.”
De buitenbarren vervulden een belangrijke sociale functie in het studentencomplex, meent Salters. “Ze waren ideaal om samen met je huisgenoten te barbecueën. En ze gaven de mogelijkheid om met je buren bij te kletsen.” 

De teleurgestelde studenten haalden handtekeningen op bij alle bewoners en boden deze bij Duwo aan. Duwo wil graag met bewoners rond de tafel. “Misschien dat we iets kunnen doen met de binnenterreinen”, zegt Jongerling. “Maar het initiatief voor de oplossing ligt bij de bewoners. ”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.