Kort

Britse wetenschappers staken

In het Verenigd Koninkrijk is de grootste hogeronderwijsstaking ooit gaande: werknemers van 74 universiteiten leggen het werk neer. In november staakten universiteitsmedewerkers door het hele Verenigd Koninkrijk al acht dagen. Dit keer doen ze er een schepje bovenop: veertien stakingsdagen, verspreid over vier weken.

De actievoerders protesteren tegen pensioenkortingen, hoge werkdruk en onderbetaling. Boosdoener is de Britse vereniging van universiteiten, oftewel de werkgever. Ruim de helft van alle universiteiten doet mee, waaronder de twee topinstituten Oxford en Cambridge. Volgens de vakbond is het de grootste Britse hoger onderwijsstaking ooit: 50 duizend leden komen in opstand.


Niet zo lang geleden dreigde de Nederlandse protestbeweging WOinActie met een staking van wetenschappers en docenten.Heeft de Britse staking het vuur in Nederland weer aangewakkerd? “Een deel van onze achterban zou het best willen”, weet de Utrechtse hoogleraar Ingrid Robeyns, een van de gezichten van WOinActie. “Maar ik betwijfel of het ons gaat lukken om zoveel mensen ertoe te bewegen.” (HOP, Evelien Flink)


 

Redacteur Tomas van Dijk

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

tomas.vandijk@tudelft.nl

Comments are closed.