Onderwijs

Bijverdiengrens levert 33,5 miljoen op

De overheid krijgt 33,5 miljoen euro van studenten die in 2008 te veel hebben bijverdiend en een deel van hun basisbeurs moesten terugbetalen. Dat is veel meer dan in andere jaren.


Dit staat in een brief van staatssecretaris Zijlstra aan de Tweede Kamer. In 2005 haalde de overheid slechts tien miljoen euro terug. Er waren toen veel minder studenten die over de bijverdiengrens heen gingen. Hun aantal liep in de jaren erna op.


De bijverdienregeling staat al een tijdlang op de politieke agenda en werd met ingang van inkomensjaar 2008 aangepast. De Dienst Uitvoering Onderwijs kijkt sindsdien niet meer naar het netto-inkomen, maar naar het verzamelinkomen van studenten. Sommige studenten hadden dat niet begrepen en moesten opeens geld terugbetalen.


Tot 2010 waren de regels bovendien nogal hard. Wie een tientje te veel had bijverdiend, moest niet alleen dat tientje terugbetalen, maar ook de ov-jaarkaart à 85 euro per maand. Daardoor kon dat ene tientje een terugvordering van duizend euro opleveren. Sinds 2010 geldt er een glijdende schaal en hoeven studenten alleen het te veel verdiende geld terug te betalen.


De oppositie in de Tweede Kamer wilde dat die versoepeling ook voor de inkomensjaren 2008 en 2009 zou gelden en pleitte voor een coulanceregeling: de wet was in 2010 toch niet voor niets aangepast? Maar Zijlstra kan en wil dat niet met terugwerkende kracht doen.


De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft net de controles over 2008 afgerond. Voor 2009 gelden dezelfde oude regels. Naar verwachting zullen opnieuw bijna twintigduizend studenten een deel van hun basisbeurs moeten terugbetalen.

Een vwo-diploma is in de toekomst geen garantie meer op toelating voor een studie aan de TU Delft. Met selectie aan de poort wil de universiteit vanaf 2013 alleen mensen binnenhalen die in staat zijn binnen vier jaar hun bachelor te halen. Dat valt op te maken uit de adviesnota ‘Naar een bachelordiploma in vier jaar’ van de werkgroep-Brakels.
Over waarop de universiteit aankomende studenten straks gaat selecteren staat niets in de nota. Uit vrees dat dat op vwo-cijfers zal zijn, pleit de studentenraad (sr) voor een andere optie, die de raad ‘matching aan de poort’ heeft gedoopt. Daarbij is de motivatie van de student leidend.
Dat staat in een schriftelijke reactie van de sr op nota-Brakels. Afgelopen donderdag sprak de sr over die brief met college van bestuurslid Paul Rullmann en Rob Mudde namens de werkgroep-Brakels.
Die waren het niet met de sr eens dat bij selectie aan de poort cijfers van ondergeschikt belang zijn. Rullmann noemde selecteren op motivatie zelfs ‘heel gevaarlijk’ en ‘een grillig instrument’. Immers, komen dan niet vooral mensen binnen die zichzelf goed kunnen verkopen?
Mudde, directeur onderwijs bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen, voegde daaraan toe dat goede cijfers op de middelbare school in de praktijk wel degelijk een goede graadmeter blijken te zijn voor later studiesucces.
Het meningsverschil tussen universiteit en studentenraad is fundamenteel van aard. Die laatste vindt dat de TU iedereen met een vwo-diploma en de ambitie om ingenieur te worden moet opleiden. De universiteit is gedwongen door geldgebrek afgestapt van dat idee.  De sr stelt dat ‘selectie niet gebruikt moet worden om het aantal studenten op de TU terug te dringen’. De raad ziet ‘matching aan de poort’ puur als een maatregel om het studierendement te verhogen. Rullmann wees de sr donderdag nog even fijntjes op de praktijk bij de faculteiten Industrieel Ontwerpen, Bouwkunde en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Daar geldt voor komend studiejaar al een maximum aantal studenten om de kwaliteit op peil te houden.
De TU wil ook met andere studenten, maar ook met medewerkers, van gedachten wisselen over alle langstudeerdersmaatregelen uit de nota-Brakels. Ze hebben een oproep gekregen om op 18 maart te komen discussiëren, vanaf 9.30 uur in de aula.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.