Kort

‘Bied eerstejaars goede start’

In de ene stad gaat de introductieweek vrijwel helemaal digitaal, in de andere maken eerstejaars tenminste nog een fietstocht door de stad. Geef alle eerstejaars een goede start, zeggen studentenorganisaties LSVb en ISO. Het nieuwe studiejaar verloopt anders dan andere jaren. De introductieweken zijn grotendeels online en het onderwijs zal ook niet helemaal hetzelfde zijn als voorheen. Veel moet op afstand. Geen wonder dat de landelijke belangenbehartigers van studenten (LSVb en ISO) de vinger aan de pols houden. Ze vrezen dat eerstejaars studenten voortijdig afhaken als ze geen ‘zachte landing’ krijgen. 
Daarom verspreiden vandaag een reeks aanbevelingen. Maak studenten wegwijs binnen de instelling, is een van de tips, maar ook: zorg dat ze weten waar ze terecht kunnen als ze tegen problemen aanlopen. Verder is het belangrijk dat eerstejaars hun medestudenten leren kennen en zich thuis voelen in de stad.
Onderwijsinstellingen zijn al maanden bezig met de vraag hoeveel studenten er in hun lokalen mogen, wat de lestijden worden en hoe de introductieweek corona-proof kan verlopen. Maar de studentenorganisaties willen nog iets met hun oproep: de politiek bereiken. De verkiezingen komen eraan en ze willen dat de volgende coalitie meer geld aan hoger onderwijs gaat uitgeven. Er is jarenlang structureel bezuinigd op het hoger onderwijs, stelt Freya Chiappino, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Er was daardoor weinig ruimte om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. “We zien nu wat een verlies dat is.”  (HOP, Bas Belleman) 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.