Ongecategoriseerd

Bezuiniging van 149 miljoen moet linksom of rechtsom van tafel

Demissionair minister Hoekstra van Financiën wil de bezuiniging van 149 miljoen euro op mbo en hoger onderwijs schrappen. Dat zei hij deze week in de Tweede Kamer.

Binnenkort moet blijken of er een kamermeerderheid is om de bezuiniging van tafel te vegen. (Foto: Dalia Madi)

De bezuiniging van 149 miljoen euro op mbo en hoger onderwijs kwam kort aan de orde in het Tweede Kamerdebat over de Voorjaarsnota. De korting viel in slechte aarde, zowel in de politiek als in het onderwijs. D66 heeft een amendement ingediend om te voorkomen dat er daadwerkelijk geld verdwijnt van de onderwijsbegroting.


Coronabonnetje

“Ik vind dit een coronabonnetje”, verklaarde D66’er Steven van Weyenberg gisteravond. Dat bonnetje zou dus niet door het onderwijs betaald moeten worden. Dat was CDA-minister Hoekstra met hem eens. “Achteraf kan je je afvragen of je het niet allemaal onder het NPO had moeten brengen.”


Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is bedoeld om in het onderwijs de schade van de coronacrisis te herstellen. Er is 8,5 miljard euro voor de komende 2,5 jaar uitgetrokken. De kosten voor de verlenging van de studiefinanciering en de ov-kaart (een coronamaatregel voor studenten) komen pas later.


Minister Van Engelshoven (D66) zei eerder dat het er “lelijk” uitzag, maar dat niemand van plan was daadwerkelijk te bezuinigen. Het geld moest alleen ‘geparkeerd’ worden op de begroting. Bij de formatie van een nieuw kabinet zou het worden opgelost.


Technisch

Die uitleg kon de gemoederen niet bedaren en daarom kwam haar eigen partij met een amendement. Er is alleen een technisch probleem. De Kamer kan alleen de begroting van dit jaar wijzigen, maar niet die van volgende jaren: die zijn er immers nog niet. Daarom wil Van Weyenberg nu alvast geld uittrekken om het in latere jaren te kunnen uitgeven.


Ook Hoekstra wil de bezuiniging uit de boeken halen. Het is de vraag of die toezegging genoeg is om het amendement te laten sneuvelen. Donderdag, op de drempel van het zomerreces, stemt de Tweede Kamer erover.


Eigenlijk is het bedrag nog hoger dan 149 miljoen euro, want er worden ook enkele geldpotjes op de OCW-begroting gebruikt die anders nog vrij te besteden zouden zijn. Van Weyenberg schatte het totale bedrag op 250 miljoen euro.


 HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.