Onderwijs

Bèta Techniek Award naar TU-studente

En de winnaar van de Bèta Techniek Award 2013 is… TU Delft studente Shokoufeh Cheheili Sobbi. Zij mag deze zomer een volledig verzorgde summercourse volgen aan de University of California in Los Angeles.


De Bèta Techniek Award is een prijs van Expertisecentrum Diversiteitsbeleid ECHO en Shell Nederland voor de meest excellente allochtone techniekstudenten in het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. 


Cheheili Sobbi is van Iraanse afkomst en studeert life science & technology aan de TU en geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is lid van de onderwijscommissie life science & technology in Delft en van de opleidingscommissie geneeskunde in Nijmegen en van de DNA-labs.


Het juryrapport meldt dat ze verschillende universitaire practica begeleidt binnen de Universiteit Leiden en de TU. Tevens is ze initiatiefnemer van een traject voor de palliatieve zorg, met name de ouderenzorg, in heel Nederland. Shokoufeh bouwt volgens de jury bruggen tussen life science & technology en geneeskunde, met name door haar wetenschappelijk onderzoek.


Tijdens haar jurypresentatie vertelde Cheheili Sobbi dat ze regelmatig is onderschat. “In mijn dertien jaren hier in Nederland heb ik gezien dat allochtone studenten twee keer zo hard moeten werken om dezelfde resultaten te bereiken. Ik heb ook twee keer zo hard moeten werken, maar bereikte mijn doel ook twee keer zo snel.”


Cheheili Sobbi overtuigde de jury door haar oprechte verhaal en duidelijke passie voor haar vak. “Toen ik vijf jaar oud was zag ik op televisie een dokter die patiënten gratis behandelde. Sindsdien wil ik ook een dokter zijn, mensen helpen. Ik vind het fijn om iets te doen voor mensen zonder er iets voor terug te vragen. Als ik om zeven uur ’s ochtends begin en pas om acht uur ’s avonds thuis kom zit ik nog steeds vol energie.”


Tijdens de summercourse aan UCLA wil ze haar kennis uitbreiden: “Ik wil deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek op UCLA en een netwerk opbouwen.” Voor de toekomst heeft Cheheilli Sobbi ook al een duidelijk plan. “Ik wil een dokter, arts-ingenieur en onderzoeker worden. Ik wil mijn PhD doen over tissue engineering, een nieuw onderzoeksveld.”


Ze is van plan om techniek te combineren met kliniek om de nieuwste technieken ter behandeling van de patiënten snel in de praktijk toe te kunnen passen. Daarnaast wil zij ook zelf nieuwe technieken voor de behandeling van de patiënten bedenken, meldt het juryrapport.


Cheheili Sobbi was genomineerd met drie andere studenten: twee van de TU Delft en een van Universiteit Utrecht. Genomineerden moesten bovenmatige studieprestaties hebben (gemiddeld een 7,5 of hoger), grensverleggend ingesteld zijn en organisatie- en bestuurlijk talent hebben.


Bovendien moesten ze bijzondere maatschappelijke bijdrage geleverd hebben ten gunste van de multiculturele samenleving, een bruggenbouwer zijn en de Engelse taal uitstekend beheersen. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.