Onderwijs

‘Auto met chauffeur vrij normaal’

Van iedere universiteit is een optelsom te maken van dingen die mis gaan of zijn gegaan, zoals NRC nu bij de TU Delft heeft gedaan.


Dat stelt collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg in een uitgebreid interview op de website van Delta. Van den Berg reageert daarin op het artikel in NRC Handelsblad van 22 oktober. Hij gaat ook in op berichten over vergoedingen die hijzelf en zijn collega-bestuursleden ontvangen.


NRC Handelsblad schreef onder meer dat Van den Berg en rector Luyben een vaste maandelijkse onkostenvergoeding krijgen van vijfhonderd euro en een auto met chauffeur hebben. De reactie van Van den Berg daarop is dat niet hij maar de raad van toezicht gaat over zijn salaris. De raad van toezicht heeft nog niet op vragen van Delta gereageerd.



Van den Berg bevestigt dat het in de universitaire wereld vrij normaal is dat leden van het college van bestuur een auto met chauffeur hebben. “Er zijn afspraken gemaakt als onderdeel van arbeidsvoorwaarden. En ik weet ook niet beter dan dat ik het contract van mijn voorganger heb overgenomen”, vult hij aan.


Ook het Delftse appartement dat de universiteit voor tienduizend euro per jaar huurt voor bestuurslid Paul Rullmann komt ter sprake. Rullmann en de raad van toezicht kunnen het beste vertellen hoe die regeling is ontstaan, aldus Van den Berg. “Ik denk dat dat mogelijkerwijs afgezet is tegen het feit dat Paul Rullmann natuurlijk in Haarlem zijn woon- en verblijfplaats heeft. Ik zal maar zeggen: een Ov-jaarkaart versus dit arrangement. Niet alle twee dus.”


Van den Berg vindt het ‘een hele verkeerde voorstelling van zaken’ om te stellen dat dit geld ook gestoken had kunnen worden in onderzoek of onderwijs. Noodzakelijke uitgaven aan faciliteiten, onderzoek, onderwijs, onderzoekers, docenten, ondersteunende diensten en bestuur kunnen volgens hem niet in strijd zijn met elkaar. “Een universiteit is een systemisch geheel.”


Wat gaat de TU doen om te zorgen dat misstanden worden aangepakt? “Als we denken dat iets niet goed gaat, vragen we de mening van externe deskundigen. Kom je fouten tegen dan gaan we verbeteringen aanbrengen.” 



 

In Londen moest een verlaten politiebusje het ontgelden. Studenten sprongen er bovenop, schopten er tegenaan en bespoten het met grafitti. Het kwam ook tot gevechten met de politie, waarbij één agent zijn arm brak en een andere knock-out ging. In de hoofdstad, waar zo’n tien à twintigduizend studenten op de been waren, werden 31 demonstranten gearresteerd. Twee weken geleden waren dat er ook al zestig.

Verdubbelen
De Britse studenten en scholieren protesteren tegen de plannen om het collegegeld vanaf 2012 te verdubbelen en in sommige gevallen te verdrievoudigen. Als de regering haar zin krijgt, gaat een opleiding daar tussen de zeven- en tienduizend euro per jaar kosten.

Budget universiteiten
Bovendien wil de regering veertig procent korten op het onderwijsbudget van universiteiten. Met name de geesteswetenschappen zullen zwaar worden getroffen. Bèta- en techniekstudies en geneeskunde worden ontzien.

Niet alleen in Londen, ook in andere steden werd geprotesteerd. Enkele universiteiten zijn bezet, waaronder een locatie van Oxford.

Gebroken belofte
Liberaal-Democraat en vicepremier Nick Clegg zei ten tijde van de verkiezen dat hij niet op hoger onderwijs wilde bezuinigen. Nu geeft hij toe dat hij zijn belofte breekt en schuift hij de conservatieven de schuld in de schoenen. Tegen BBC Radio 2 zei hij: “We hebben een belofte gedaan die we niet kunnen houden. We hebben bij de verkiezingen geen meerderheid gewonnen en in een coalitie moet je compromissen sluiten.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.