Campus

Apps – Van uitstel komt afstel

Stel nooit iets uit tot morgen, als je het ook tot overmorgen kan uitstellen. De meeste studenten krijgen er wel mee te maken: procrastinatie ofwel uitstelgedrag.

Het wordt dan ook niet voor niets het studentensyndroom genoemd.


Om dit gedrag het hoofd te bieden is de Pomodoro-techniek bedacht. Je zet een kookwekker op 25 minuten en gaat vervolgens geconcentreerd aan de slag. Als de wekker afloopt, neem je vijf minuten pauze. Hierna begin je weer opnieuw.


De Pomodroido app is een geavanceerde kookwekker. Hij houdt bij hoeveel intervallen je hebt gedaan per week en per dag. Ook kun je op basis van het totale aantal intervallen een bepaald niveau bereiken. Zo zit er zelfs nog een sportief elementje aan deze intervaltraining. 


Net als een echte kookwekker tikt hij, als je dat wilt, netjes door tijdens het werk. Ook kun je instellen dat de klok zichtbaar blijft op het scherm. Heb je zitten ‘soggen’ tijdens een interval? Dan verklaar je het interval ongeldig en ga je weer aan de slag.


Als klap op de vuurpijl geeft de app handige tips. Deze adviezen variëren van motivationals tot suggesties over de besteding van je pauzes. Er is ook een Pro versie die integratie met Tasker geeft. Met Tasker kun je tijdens de intervallen je telefoon op slot doen zodat hij niet stiekem alle tijd opsnoept.


Helaas is niet zichtbaar aan welke taak je gewerkt hebt tijdens een interval. Om dit bij te houden kun je Time Recording gebruiken. Deze app werkt als een ouderwetse prikklok. Inchecken bij de start en uitchecken op het eind. Om goed overzicht te krijgen kunnen taken in categorieën gezet worden. Daarnaast krijg je met een druk op de knop een rapport over de dag, week of maand. Door doelen in te stellen controleer je eenvoudig of je nu eigenlijk wel zo veel doet als je denkt. De app ondersteunt het exporteren van de tijden naar het gangbare .csv formaat. Een functie die ook handig is voor freelancers. Een categorie per werkgever en aan het eind van de week kopieer je de uren zo in de facturen.


Studentensyndroom en kookwekker, urenregistratie en prikklok, de problemen en oplossingen zijn al jaren dezelfde. Alleen geeft de smartphone er een aantrekkelijk fris jasje aan.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.