Om meer van elkaars ingenieursonderwijs te leren, beginnen de drie technische universiteiten een Centre for Engineering Education. De kick-off is op 22 september in Delft.
Het nieuwe 3TU Centre for Engineering Education moet dé plek worden voor docenten en wetenschappers met vragen over ingenieursonderwijs. Het gaat zich onder meer richten op de effecten van de verschillende maatregelen voor studiesucces. “We willen niet alleen kijken of de bachelorvernieuwingen tot betere studieresultaten leiden, maar vooral of ze ons betere ingenieurs opleveren”, zegt Aldert Kamp die namens de TU Delft de kar trekt.
Ook willen de TU’s innovaties in het ingenieursonderwijs onderzoeken en met elkaar delen via een website. Het gaat om onderwerpen als blended learning (een mix van online en campusonderwijs), projectonderwijs, activering van grote groepen, matching en intake van eerstejaars studenten, differentiatie en excellentie, internationalisering en feedback bij toetsing. Op de website komen korte projectomschrijvingen met namen en telefoonnummers van contactpersonen om best practices uit te wisselen.
Dit jaar willen de drie universiteiten zich vooral richten op het thema interdisciplinair onderwijs. “Veel ingenieursonderwijs is monodisciplinair, maar het is goed als je ook gezichtspunten vanuit niet-technische disciplines in je werk betrekt en kunt praten met iemand die bijvoorbeeld rechten heeft gestudeerd”, zegt Kamp. “Klimaatverandering is niet alleen een technisch probleem: er komt ook bestuur en wetgeving bij kijken. In hoeverre leiden we mensen interdisciplinair op en wat betekent dat voor docenten, studenten en onderwijsvormen?”
Als voorbeeld noemt Kamp ontwerpprojecten. “Waarom zou je die niet samen doen met of presenteren voor studenten uit Leiden of Rotterdam? Die hebben een andere insteek. Je kunt in onderwijsvakken zelf veranderingen aanbrengen, bijvoorbeeld bij materiaalkeuze en presentatie.”
Daarnaast wil de TU Delft dit jaar kijken naar verdere ontwikkeling van de bachelorcurricula, digitale toetsing en de ingenieur van de toekomst en de gevolgen die dat heeft voor het onderwijs. “De wereld verandert snel, maar onderwijs niet”, zegt Kamp over dat laatste. “Welk soort universiteit willen we zijn? Welk type ingenieurs willen we opleiden?”
Voor volgend jaar staat het onderwerp ‘virtuele labs’ op de agenda. “Vierhonderd studenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek door een windtunnel jagen is moeilijk”, zegt Kamp over toenemende studentenaantallen. “Een deel van je experimenten kun je vervangen door proeven vanuit huis te doen of via simulatie met virtuele labs, maar je kunt niet alles vervangen. Studenten moet nu en dan ook zelf aan de knoppen zitten.”
De drie TU’s krijgen van het ministerie van onderwijs in totaal drie miljoen euro voor deze samenwerking. De kick-off van het centrum is op maandag 22 september in de TU Delft Library. Key note speaker is Ruth Graham , expert op het gebied van higher engineering education. Tijdens de lunchpauze zijn er posters over innovatie in het onderwijs te zien. ’s Middags zijn er twee workshops: een ontwerpsessie voor nieuwe vormen van onderwijs en een creative lab over het geven en krijgen van feedback.

Comments are closed.