Als zwanger worden niet wil lukken, kan dat veel stress opleveren; klinisch gerommel met ovulatietesten en geplande vrijpartijen. Industrieel ontwerper Cora Man bedacht voor haar afstuderen dé oplossing tegen kalenderseks: de Cycle-Observation-Ring-Application for vaginal use.
De Cora dus, die voor het intieme vriendinnengevoel het woordje ‘with’ kreeg toegevoegd.
Een baby. Voor de meeste studenten is het een ver-van-mijn-bed-show, maar niet voor Cora Man (27). Toen zij zich voor haar afstuderen bij Industrieel Ontwerpen richtte tot de erotische industrie, belandde ze zonder vooropgezet plan in de (anti)conceptieplanning. Even iets anders dan de erotische artikelen, waar ze zich aanvankelijk op richtte. “Ik wilde iets doen wat anderen niet snel zouden kiezen. Out of the box denken. Mijn werkgever, een bedrijf in Rotterdam, begaf zich aanvankelijk op het terrein van de erotische middelen, maar wilde meer de wellness-kant op. Ze wilden een ovulatiemeter, maar wel één voor vaginaal gebruik. Bovenin de vagina zit namelijk een holte rond de baarmoedermond waar je hem gevoelloos kunt dragen, goed de lichaamstemperatuur kunt meten en waar je partner hem tijdens het vrijen niet kan voelen.“
Gangbare ovulatietesten werken net als zwangerschapstesten: het zijn sticks waar de vrouw overheen plast en vervolgens de uitslag in het display verschijnt. Ook al ovuleert een vrouw maar één keer per maand en is de eicel maar 24 uur vatbaar voor bevruchting; tegen de tijd dat de test eindelijk positief is, ben je er als stel toch al snel dagelijks mee bezig. Dat kan de nodige stress opleveren. Man: “Het haalt de spontaniteit uit de seks, en leidt op de overige, niet-vruchtbare dagen vaak ook tot minder intimiteit in een relatie.”
Voor die informatie moest de ontwerper wel eerst een aantal stellen interviewen die al lang probeerden in verwachting te raken. “Geen onderwerp waar mensen zomaar over praten.“ En ze moesten nog experimenteren ook: “Ik liet ze softcups inbrengen, kleine cupjes die bedoeld zijn om menstruatiebloed op te vangen. Ook gaf ik ze Beppy-tampons, speciale sponsjes zonder touwtje (ook ontwikkeld bij de TU), die vaak worden gebruikt in de seks- industrie , bij sport en in de sauna, omdat je er onder andere gewoon gemeenschap mee kunt hebben en ze heel comfortabel zijn. Als laatste gaf ik ze een vibrator en een gewone tampon.“ De uitkomst: de softcup voelde het meest comfortabel.
Het uiteindelijke, ovaalvormige ontwerp van With Cora heeft daar dan ook veel van weg. Man: “Je brengt hem in na de menstruatie en laat hem zitten tot de volgende, wanneer je hem meteen weer kunt opladen. Een beetje zoals de Nuvaring, een flexibele ring die tussen de menstruaties door een lage dosis hormonen afgeeft in de vagina en daar als anticonceptie dient. Het interne metertje van With Cora communiceert via bluetooth met een app op je telefoon, en geeft zo continu de temperatuur weer. Is die 0,4 graden hoger dan normaal? Dan ovuleer je en weet je dat je aan de slag kunt.” Of juist niet, want de ovulatiemeter kan ook gebruikt worden voor het tegenovergestelde; die vruchtbare dagen juist vermijden.
De vaginale ovulatiemeter van Man is niet de eerste op de markt. Zo is er de OvuSense, een soort tampon die je elke avond in doet en ’s ochtends weer verwijdert. “Maar als je eenmaal in bed besluit gemeenschap te hebben, moet je hem wel eerst even uit doen“, zegt de ontwerper. “Gezellig is anders. ‘Sorry schat, momentje, ik moet even mijn ovulatiemeter verwijderen’. Bovendien ben je ook met die toepassing dagelijks in de weer.“
Vrouwen staan nog wel wat huiverig tegenover het gebruik van bluetooth in hun lichaam, ontdekte ze. “Compleet onnodig. Ik heb gesproken met experts bij elektrotechniek, die vertelden dat de medische industrie daar al lang gebruik van maakt. In pacemakers, bijvoorbeeld.“ Man studeert deze week af op haar product en blijft de komende tijd nog in dienst bij haar werkgever om With Cora verder te ontwikkelen voor de markt.
Comments are closed.