In de serie De starter vertellen ondernemers van de ondernemersbroedplaats YesDelft over hun leermomenten, verkeerde inschattingen en fouten.
Als je na je afstuderen samen met de TU Delft een bedrijf opzet, moet je flink onderhandelen. Ook over patenten. Dat hadden industrieel ontwerpers Gijs den Butter en Johannes Luijten van het bedrijf Adjuvo Motion niet zien aankomen.
Een kopje pakken, een boterham smeren of je gulp open doen. Voor patiënten die getroffen zijn door een beroerte zijn dit soort alledaagse bewegingen verschrikkelijk lastig. Om patiënten te helpen bij revalidatie en het uitvoeren van dit soort handelingen, ontwikkelen Den Butter en Luijten een robotische brace.
De robot is een soort exo-skelet dat mensen om hun arm en schouder doen. Het systeem helpt patiënten om bepaalde bewegingen af te maken. Zij hoeven slechts de eerste aanzet te doen van een beweging die voor hen lastig is en de robot maakt deze vervolgens af.
Het tweetal besloot een bedrijf op te richten: Adjuvo Motion. “Als je een onderneming start, wil je daar natuurlijk het patent in onderbrengen”, vertelt Den Butter. “Dat is het moment waarop je met Delft Enterprise onderhandelt over het contract. Delft Enterprise betaalt het patent.”
Royalties
“Aandelen uitgeven, of juist royalties afdragen aan de TU als wij winst zouden maken? Wij hadden geen idee wat op termijn het meest gunstig zou zijn. De contracten staan bol van juridisch jargon. Maar je moet weten waar je uiteindelijk je handtekening onder zet.”
Nadat een patent in Nederland innovatief is bevonden, moet je besluiten of je ook een wereldpatent wilt aanvragen. Dit is zeer kostbaar. In eerste instantie zag de TU de ondernemingsplannen van de twee jonge ingenieurs niet zitten en wilde ze afzien van deze aanvraag. “Begrijpelijk”, zegt Den Butter. “We waren pas twee weken bezig met het idee en hadden nog geen businessplan.”
Launchlab
Maar het plan om munt te slaan uit de robot kwam al snel en lijkt goed doordacht. De ondernemers willen de robotische brace zes maanden verhuren aan patiënten die poliklinisch revalideren. Als de brace in de behandeling wordt ingepast, kan het worden vergoed door zorgverzekeraars. In het najaar van 2014 wonnen de twee ingenieurs Launchlab, een door YesDelft georganiseerde masterclass waarin startende ondernemers bedrijfsmodellen moeten ontwikkelen. Sindsdien gaat het hen voor de wind. Ze hebben enkele subsidies gekregen en hun tweede prototype is net af.
“We moeten nu in klinische testen laten zien dat robotische therapie meerwaarde heeft”, zegt Den Butter.
“Die eerste keer onderhandelen met Delft Enterprise is lastig. Maar binnenkort zal dit traject zich herhalen met investeerders. Nu weten we veel beter wat er allemaal bij komt kijken.”
Comments are closed.